A szülőknek nem kell aggódniuk az Xbox miatt

Tóth Kristóf, 2001. október 6. 20:31
Ahogy napjainkban egyre nagyobb teret nyernek a brutális, esetlegesen agresszivitást kiváltó játékprogramok, és ezzel párhuzamosan a gyerekek is egyre fiatalabb korban kezdenek el elektronikus játékokkal játszani, az amerikai szülők a legtöbb esetben korlátozni szeretnék, hogy gyermekeik milyen szörnyűségeket láthassanak a videojátékokban.
A Microsoft a jelek szerint meghallotta a szülők ezen kívánalmait, és a szoftvercég vadonatúj játékkonzoljával foglalkozó részlegének képviselője csütörtökön bejelentette, hogy az Xbox lesz a világ első olyan játékgépe, mely különböző lehetőségeket nyújt a szülők számára, hogy azok kontrollálhassák gyermekeik elektronikus szórakozási lehetőségeit.

Robbie Bach, a Microsoft Xbox-részlegének a vezetője a bejelentés kapcsán elmondta, hogy a szülők a rendkívül egyszerű beállítási lehetőségek segítségével pillanatok alatt megszabhatják, hogy gyermekeik mennyire erőszakos játékokkal játszhatnak a vadonatúj konzolon, mely egyébként a cég jelenlegi tervei szerint november 15-én lát napvilágot, és 299 dollárt kell majd kifizetni érte.

A videojátékok erőszakosság szerinti csoportosításával egyébként a független Entertainment Software Rating Board foglalkozik, és a Microsoft az Xboxra fejlesztett játékszoftverek esetében is ezen bizottság csoportosítását veszi majd figyelembe, vagyis a szülőknek lehetőségük adódik arra, hogy az erőszakos programokat jelszóval védjék le, vagyis megoldható, hogy például az apa véres lövöldözős játékaival kizárólag ő játszhasson.

Bach elmondta, hogy az Xbox szülői kontroll rendszerén a fejlesztők már több hónapja foglalkoztak, azonban a rendszer Xboxba való bekerülését a szeptember 11-én Amerikában történt terrorcselekmények biztosították be. Szakértők szerint a rendszerre még annak ellenére is szükség van, hogy a terrortámadások után számos játékszoftvert átalakítottak vagy némileg "megszelidítettek".

A Microsoft legkomolyabb konzolpiaci ellenfelei, a Sony és a Nintendo egyetlen játékkonzol esetében sem kínálnak szülői kontrollrendszert, bár a Sony PlayStation 2-n a DVD-lejátszó esetében létezik egy jelszavas védelmi rendszer.

Kulcsszavak: Xbox Microsoft konzol

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50