Hollywood - innen

Kultuszgyár magyar módra

Gréczi Emőke, 2001. október 12. 16:51
Itt van az ősz, így ismét lehetőség kínálkozik arra, hogy a mozitermek a nyári elnéptelenedés után újra megteljenek. Úgy látszik, a 36 fokos kánikulában oly csábítónak tűnő klímák sem szolgáltatnak elég indokot arra, hogy nyári estéinket egy multiplexben tegyük emlékezetessé. De hát ezért főjön a filmforgalmazók feje. Pedig egyre több magyar nyelvű oldal készül a sztárkultusz fokozása céljából, már ami az amerikai sztárokat illeti...
Az ingyen terjesztett műsorújságoknál olcsóbb moziböngésző egyszerűen nem létezik, az internet nyújtotta lehetőségekkel mégsem vetekedhetnek. Bár nem kevesebb energia egy agyafúrt keresőbe a megfelelő ismérveket beütni, hogy tényleg azt kapjuk, amire kíváncsiak vagyunk, mégis egyre többen választják ezt a lehetőséget - például a munkahelyeken születő esti moziötletek megvalósítása érdekében. Arról nem is beszélve, hogy a három hete bemutatott film részletes tartalmát, ajánlóját (vagy nem ajánlóját) bajos a heti programban megnézni, marad a vonatkozó site-ok archívuma. És akkor még nem beszéltünk a rajongókról, akikből csak hazánkban évente újabb százezreket termelnek ki a kultuszgyárak, hogy ha néhányan beleunnak, kinőnek belőle, legyen utánpótlás. A külföldi, főleg amerikai sztárüzemek mindig kínálnak új kedvenceket, a régiekről új pletykákat, a régi pletykáknak pedig módosított változatait. Szerencsére kevés színész hűséges és kitartó egy társ mellett egy életen át. Kínban is lennének az illetékesek!

Hollywood Fan Club

A PremierPark (www.premierpark.hu) első ránézésre nem más, mint egy hollywoodi rajongói klub magyar honlapja. Második ránézésre pedig egy filmes szaklap, egy mozikereső és egy pletykalap keveréke. Tehát arra hivatott, hogy vagy a program iránt kutatók keressenek itt infót a filmekről és a szereplőkről, vagy a rajongók nyomuljanak be a mozikba, de azonnal. Az egyik főguru - bár nem szerepel az impresszumban - félig állandó lakhelye tényleg Hollywood. De róla később.

A címlap fejlécére három arc sorakozott fel, fejtsük hát meg, hogy miért! Az egyik Ben Affleck, a soros kedvenc minden 13 és 18 év közötti lány számára, ráadásul Pearl Harbor hőse. A másik Nicole Kidman, az egyetlen színésznő, akit Tom Cruise-on kívül nem utál különösebben senki. Bár nem is szeret, az igaz. A harmadik pedig Bruce Willis, a romantikus és szellemes akcióhős, a 18 és 22 év közöttiek szíve csücske, fiúké, lányoké egyaránt. Vagyis megtaláltuk a célközönséget: többségében lányok, a felső tagozattól az érettségit követő könnyebb, gondtalan évekig. Ők azok, akik lelkesen írnak rajongói leveleket a tengerentúli ügynökségeknek, és már másnap lesni kezdik a postaládát. De azért nyugodtan feltételezhetjük, hogy sokan tényleg egyszerűen filmrajongók, és anélkül is hetente többször járnak moziba, hogy saját társukon kívül bárkibe szerelmesek lennének. Egyszóval videomagnó ide, negyven csatorna oda, mégsem ment tönkre a mozi, talán éppen a gyűlölt multiplexeknek köszönhetően.

Az oldal csupa fotó, rajta ápolt, mosolygós emberek, férfiak és nők azonos arányban, valamint villogó bannerek, amelyek az aktuális vagy jövendő filmbemutatókra hívják fel a figyelmet. Helyet kap egy mozikereső, egy szavazógép, egy kis ízelítő az archívumból, megkezdett cikkek tömkelege és Návai Anikó pletykanagyüzeme - vagyis mindenből egy kicsi, amit a fölső menüsor kínál. Az impresszum oly kevés nevet tartalmaz, hogy nyugodtan hiperaktívnak minősíthetjük a készítőket, esetleg a háttérben dolgozók valamiért nem kerültek fel a soványka listára (egy főszerkesztő, két munkatárs). Netán átvett anyagokról van szó, ki tudja...

Farkasok elől táncoló

Az egyes rovatcímekre kattintva a két oldalsó hasáb a címlapéval azonos formában és tartalommal jelenik meg, csak a középső oszlop tartalma változik a rovat kívánalmainak megfelelően. A Moziban az elmúlt félév összes bemutatójáról olvashatunk, arról is, amit már nem játszanak az égvilágon sehol. De hát ki ne keveredett volna olyan vitába, ahol egy valaha látott film főszereplőjét/címét/rendezőjét kellett beazonosítani, és az igazság kiderítése csak az angol nyelvet beszélők számára volt lehetséges? Eddig. A Filmdíjak igazi hiánypótló egység, ráadásul nemcsak az amerikai őrületeket taglalja, hanem hozzájárul az európai film életben tartásához a berlini, a velencei, a cannes-i, a moszkvai vagy a Karlovy Vary-i fesztiválokról szóló beszámolóval. Mindez már csak azért is fontos számunkra, mert ezeken azért lényegesen több babér terem a magyar filmeknek. Nem beszélve a budapesti filmszemléről, ugyebár...

A Hírözön és az Interjú az a két rovat, amelynek kapcsán az ember egy méretes stábot feltételezne a site mögött. Valójában ezek inkább ollóval íródnak, illetve a filmforgalmazókkal való megegyezés alapján máshol, máshová készült anyagokból állnak. Ezek levajazásához is emberek kellenek, valamint nagy adag rátermettség és működőképes kapcsolatrendszer. A Játék egy éppen aktuális filmhez kapcsolódik, mégpedig elég gyenge szállal. A Farkasok szövetsége című darabhoz egy labirintust mellékeltek, ahol egy álarcos ember bőrében kell eliszkolni néhány vicsorgó ordas elől, miközben minél több fényes pontocskán kell áthaladni pontgyűjtés céljából. Ha az ember kitalál magának egy nevet, beírja e-mail címét, és elküldi a pontjait, akkor DVD-t vagy VHS-kazettát nyerhet. (Persze lehet, hogy mire ez az írás megjelenik, már másik filmről és másik játékról szól a dolog.) A Jön! jön! jön! rovat nagyjából másfél hónapra tekint előre, kivéve, amikor valami nagyon várt alkotásról van szó. Természetesen a Csillagok háborúja valahányadik részére gondoltunk. Az Áruház pontosan azt nyújtja, amit várunk tőle: DVD-k és videokazetták rakhatók a bevásárlókocsiba, miközben mindegyik áruhoz igényes leírás tartozik.

Kérdezz Anikótól! Is...

Návai Anikó hosszú évek óta azon fáradozik, hogy a magyar nézők képben legyenek Hollywood történéseit illetően, legyen szó házasságokról, válásokról, pompás báli ruhákról, lenyűgöző ékszerekről, elfogadott vagy visszautasított szerepajánlatokról, kiválóan vagy balul sikerült éjszakákról. Aki ismeri, tudja, hogy ez az élete. Aki pedig hitetlen, annak éppen elég bizonyítékot szolgáltat a sztárokkal őt együtt mutató fényképek közzétételével. (A site-on éppen Hugh Grant, Julia Roberts és Jackie Chan társaságában látható.) Talán ezért is olyan lelkesek az olvasók, amikor általa kívánnak üzenni Jennifer Lopeznek, Keanu Reevesnek, Anthony Hopkinsnak, vagy amikor azt kérdezik, hogy Anikó mikor futott öszsze utoljára egy sztárral valamelyik sarki fűszeresnél. Azért néhányan gyanakodnak, hogy a csillogás mögött akadnak gondok is, így érkezik kérdés Hollywood nyomornegyedéről és "a színész mint ember" tárgykörében is.

Az oldal gazdagsága az archívum: remek sztárportrékkal, filmes adatbázissal, több hétre visszamenőleg nézettségi listákkal örvendeztetik meg az olvasót. Már tényleg csak egy kérdés (és nem Anikótól): kik is?

Menjünk a moziba be!

Úgy tűnik, hogy a mozirajongók és az internetimádók tábora igencsak fedi egymást, hiszen gazdag termést gyűjthetünk be e témában, akár magyar nyelven is. A kínálatot három részre oszthatjuk: programajánlók és -keresők, mozik és forgalmazók, valamint a rajongók kiszolgálói.

Az aktuális műsort sokan bizonyára a Pesti Est oldalán (www.est.hu) keresik, és meg is találják. Ezzel szemben a www.port.hu e mellé egy gazdag archívumot is kínál, listákkal, adatbázissal, archívummal, Oscar- és Golden Globe-díjözönnel. Lényegében minden fontosabb forgalmazó összerakott egy oldalt, de kétségtelenül az Intercomé (www.intercom.hu) a legütősebb. Akinek viszont elege van a tömény Amerikából, annak ott a www.budapestfilm.hu és a www.artmozi.hu. Ez utóbbi sajnos nem jó másra, mint az alá tartozó négy mozi programjának átnézésére - erre viszont akad lehetőség máshol is. Fenti ajánlatunkkal, a PremierParkkal konkurál a Mozivadász (www.mozivadasz.hu), amely meghökkentő rovatcímekkel örvendezteti meg az olvasót (Lőrés, Anti, Hírszerző stb.). Ami nincs máshol, csak itt: magyar filmek teljes forgatókönyvei, illetve aktuális pályázati felhívások, és lényegesen több van az off-mozikról, alternatív kezdeményezésű fesztiválokról, szerény költségvetésű filmekről.

Kulcsszavak: website mozi

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50