Új hírek a Telekom Austriáról

MTI Sajtóadatbank, 2001. október 12. 07:00
Újabb híresztelések keltek szárnyra Ausztriában a Telekom Austria (TA) jövendő sorsáról: az ÖIAG osztrák állami vagyonkezelő állítólag ki akarja használni a kisebbségi tulajdonos Telecom Italia eladási szándékát, s maga is szabadulni akar a TA tulajdonrészétől, másfelől költséget nem kímélve addig is kiteszi helyéről Heinz Sundt vezérigazgatót.
A Telecom Italiát mintegy három hónapja átvette a Pirelli és a Benetton, s az új vezetés mindenekelőtt az 550 milliárd schillingnyi adóssághegytől akarja megszabadítani a vállalatot. Noha konkrétumot még nem közöltek, makacsul tartják magukat a hírek, hogy elsősorban a vezetékes hálózatú részesedésektől - így a TA-ban tartott résztől - akarnak megszabadulni, s a mobilágazatot akarják fejleszteni.

A TA-ban a Telekom Italia 29,8 százalékos részesedést mondhat magáénak, 47,8 százalék van az ÖIAG osztrák állami vagyonkezelőnél, s 22,4 százalék kisrészvényeseknél. A TI-rész eladásáról szóló hírek szeptember végi felröppenésekor megfigyelők úgy vélekedtek, hogy ezt nehéz lesz megvalósítani, mivel a TI 2003-ig szóló szindikátusi szerződése az ÖIAG hozzájárulását írja elő a rész eladásához, az ÖIAG aligha vásárolja vissza a 30 százalékos részt, más szakmai befektetőre viszont a piac helyzete miatt nem lehet számítani. Nehézséget jelent az is, hogy a TI 16 eurós árfolyamon vette részét, s a TA részvénye jelenleg 6-7 eurót ér csak.

Ausztriában azonban olyan találgatások láttak napvilágot, amelyek szerint az ÖIAG az olasz szándékot kihasználva saját részét is eladná. A News című politikai hetilap azt írta csütörtöki számában, hogy érdeklődőkben nincs hiány: az esetleg számításba vehető szakmai befektetők mellett - Deutsche Telekom, Swisscom, France Télécom és a hongkongi Hutchison Whampoa - mellett pénzügyi befektetők is jelentkeztek, így több angol-amerikai távközlési alap és nem utolsósorban Soros György jelezte érdeklődését.

A TA és mobil-leányvállalata, a Mobilkom száz százalékának értékét 140 milliárd schillingre becsülik. Az olasz fél szeretné legalább visszakapni a befektetett részvényenként 16 eurót, az ÖIAG-nek Karl-Heinz Grasser pénzügyminiszter azt írta elő, hogy a 9 eurós kibocsátási ár alatt nem adhatja el TA-részét. A jelenlegi 7 eurós árfolyam okozta problémát át lehetne hidalni egy olyan szerződéssel, amely az árfolyam bizonyos mértékű emelkedése esetére pótfizetést irányoz elő a vevő számára - írta a News, és felhívta a figyelmet arra, hogy ha mind a Telecom Italia, mind az ÖIAG eladja TA-részvényeit, a kisrészvényeseknek is átvételi ajánlatot kell tenni.

Sundt eltávolításának okát az osztrák sajtó abban látja, hogy az alig egy éve 2005-ig szóló szerződéssel kinevezett vezérigazgató az ÖIAG és a pénzügyminisztérium szerint nem eléggé energikusan viszi előre a konszern szanálását. A TA felügyelőbizottságában Peter Michaelis ÖIAG igazgatótanácsi tag, a TA felügyelőbizottságának elnöke élesen bírálta a TA vezetését a vezetékes hálózatú piacon folyamatos piacrészvesztés, valamint a költségvetéstől való milliárdos eltérések miatt. Sundt állítólag már végkielégítéséről alkuszik az ÖIAG-val, s a csütörtöki lapok szerint 22 millió schillingre számíthat. Az ÖIAG ugyan ennek csak a felét ajánlotta, de Sundtnak a szerződéséből származó jövedelme 2005-ig 25 milliót tenne ki. Szó van állítólag nyugdíjszerződésének megváltásáról is 20 millió schilling értékben.

A sors iróniája, hogy Johannes Ditz, az ÖIAG még éppen hivatalban lévő vezére - aki a TA korábbi vezetését a régi rendszer maradványaként leváltotta, s Sundtot kinevezte, majd megpróbálta kitenni, mert az ellenkezett a TA ÖIAG által erőltetett, elhibázott tőzsdére vitele ellen -, a régi rezsim maradványaként már megkapta menlevelét az ÖIAG-től.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14