Csődbe jutott a Polaroid

Zsigó József, 2001. október 12. 20:40
A több nemzedék óta instant fényképezőgépeiről ismert Polaroid Corp. anyagilag kilátástalan helyzetbe került és csődvédelmi eljárást kért a helyi bíróságon.
A céget Edwin Land alapította 1937-ben, és egyedi kameráinak köszönhetően azonnal sikeres lett. A digitális fényképezőgépekkel azonban nem tudta felvenni a versenyt, és hiába figyelmeztették hitelezői az átalakítás szükségességére, a Polaroid nem tudott, vagy tán nem is akart más lenni. Az amerikai csődvédelmi eljárás lehetőséget ad az érintett cégnek arra, hogy az még megmaradt vagyonát bizonyos kedvezőbb feltételek között értékesítse, és az így befolyó pénzből akár újra is kezdheti működését, ha tudja. A Polaroid eddig munkásainak harmadát bocsátotta el, a közel 1 milliárd dollárnyi felhalmozott adósságot pedig szeretné átütemezni, és részben ingatlanjainak értékesítéséből kifizetni. A szakmában jól ismert a cég mérnökei által kifejlesztett Opal és Onyx nyomtatási technológia, ezek, ha sikeresen meg tud egyezni hitelezőivel, akár ki is húzhatják a csávából a valaha szebb napokat látott patinás céget, amelynek részvényei szerdán 28 centet értek, szemben az 1997-es 60 dollárral.

Más fotocikkeket gyártó cégek hasonló problémával küzdenek. Az Eastman Kodak szintén szélnek eresztette dolgozóinak harmadát, és közel negyven százalékkal mérsékelte a harmadik negyedévre várt bevételét – írja az Associated Press.

Kulcsszavak: Polaroid +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55