Öt és fél milliárd forint informatikai fejlesztésre

MTI Sajtóadatbank, 2001. október 26. 13:10
Több mint a duplájára, 2 milliárd forintról 5,5 milliárd forintra nőtt a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosságának pénzügyi kerete, amelyből könyvtárak és általános iskolák számítógépes fejlesztését, illetve köztisztviselők és pedagógusok egyéni PC-vásárlását támogatja majd.
Ezt Péterfia Éva, a kormánybiztosság főosztályvezető-helyettese jelentette be csütörtökön Nyíregyházán, a pedagógusok pályázati lehetőségét ismertető fórumon. A Miniszterelnöki Hivatal vezető munkatársa elmondta: a könyvtárak és az általános iskolák közül kétszáz-kétszáz alakíthat ki számítógépes oktatótermet. A könyvtári és az iskolai informatikai centrumok a felnőttek, főként a közép- és az idős korúak számítógépes ismereteinek elsajátítását segítik majd, oktatás keretében.

A főosztályvezető-helyettes hozzátette: korábban 147 civil szervezet kapott - pályázat útján - számítógépet a kormánybiztosságtól, illetve kétszáz úgynevezett teleház létrehozásához járult hozzá. - Világviszonylatban Magyarország az első helyen áll az informatika közösségi hozzáférhetősége terén, s ezt a helyezést a további fejlesztésekkel szeretné a kormánybiztosság megőrizni - hangsúlyozta Péterfia Éva. Azt is hangsúlyozta azonban, hogy Magyarországon nagyon kevés az otthoni számítógép.

Hozzátette: ezen viszont változtatni szeretne a Miniszterelnöki Hivatal. A tervek szerint elsőként tízezer köztisztviselő vásárolhat magának központi támogatással egyéni számítógépet, majd utánuk, szintén tízezer, a közoktatásban dolgozó pedagógus kap anyagi segítséget otthoni gépparkja kialakításához. A köztisztviselők korábban pályázhattak a támogatás elnyerésére, míg a pedagógusok november 8-ig jelentkezhetnek.

Az iskolákba az informatikai kormánybiztosság már eljutatta a pályázat adatlapjait, a kitöltési útmutatókat, s emellett az interneten is adott a lehetőség a támogatás igénylési feltételeinek megismerésére. A fórumon Péterfia Éva megerősítette: a kormánybiztosság a köztisztviselők és a pedagógusok mellett a jövőben más közalkalmazottakat is támogatni szeretne az egyéni számítógépek megvásárlásában.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14