Talán végleges egyezség született a Microsoft-perben

Kiss Ádám Zoltán Kiss Ádám Zoltán , 2001. november 3. 19:58
A Microsoft és az amerikai igazságügyi minisztérium a megadott határidőre, péntekre elkészült a megállapodás szövegével, mely az elhúzódó per végét jelentheti, és egyben hosszú időre meghatározza a jövőt. John Ashcroft igazságügy-miniszter "történelmi megállapodásnak" nevezte az egyezséget.

Ha a most elfogadott szöveget véglegesítik, akkor a szoftveróriás a korábbi ítéletekhez képest enyhe kitételeknek kell, hogy eleget tegyen. Ezek között szerepel a tartózkodás olyan szerződések kötésétől, melyek kényszerhelyzetbe hozzák a másik vállalatot, ám a Windows operációs rendszer gyakorlatilag sértetlenül úszta meg a pert, és a figyelem központjában levő Windows XP megváltozatására sem kötelezték a céget.

Amennyiben minden érdekelt fél véglegesen elfogadja a szöveget, és a per véget ér, akkor a legnagyobb nyertesek a konkurens szoftvergyártók lesznek. A kevés szigorítás között ugyanis szerepel az a kitétel, hogy a Microsoft köteles teljes információt adni a Windowsról annak érdekében, hogy a nem hozzá tartozó vállalatok termékei a legtökéletesebben fussanak a Windows rendszereken belül, így a rivális böngészők, e-mail programok, médialejátszók beépülhetnek a Windows alá. A nagy kérdés változatlanul az marad, hogy a 18 perelő állam elfogadja-e az igazságügyi minisztérium alkuját a Microsofttal. Amennyiben igen, akkor a céget még néhány évig ellenőrzik, de más szigorítások nem történnek, és 5-6 évre kialakul egy új status quo, mely meghatározza a szoftverek világát.

John Ascroft igazságügy-miniszter televíziós interjújában kiemelte: "e történelmi megállapodás révén megnyugodhatnak a piacok, s biztonságban érezhetik magukat a fogyasztók is."

Ám a pernek ezzel még sincs teljesen vége: szakértők arra figyelmeztetik a befektetőket, hogy a Microsoftnak még más eljárásokkal is szembe kell néznie. Többek között kezdődhetnek a polgári perek...

Olvasóink figyelmébe: a kapcsolódó száz-egynéhány cikk végigvezeti az olvasót a Microsoft-per történetén az 1998-as (!!!) kezdetektől a feldarabolási ítéleten keresztül a megegyezésig.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59