Ujjlenyomat-felismerő mobiltelefonokba

Tóth Kristóf, 2001. november 5. 22:52
A különböző azonosító és biztonsági rendszerek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó AuthenTec Inc. képviselői a napokban bejelentették, hogy kifejlesztették a világ eddigi legkisebb ujjlenyomat-felismerő rendszerét, mely olyan parányi méretekű, hogy akár az apróbb mobiltelefonokba vagy kéziszámítógépekbe is könnyedén integrálható.
A 2,5x2,5 centiméteres szenzor működésének lényege, hogy méri az emberi ujj és a mérőfelület közötti elektromos jelek erősségét, és így minden eddiginél pontosabb és egyértelműbb azonosítás valósítható meg még abban az esetben is, ha az ember keze nedves, poros vagy zsíros. A fejlesztők elmondása szerint az AuthenTec EntrePad AES3500 még azokat az embereket is képes az ujjlenyomatuk alapján azonosítani, akiknek valamilyen dörzsölés miatt erősen lekopott az ujjukon található bőrréteg, vagyis lényegében csak a kesztyűs kéz okozhat nehézségeket az új szenzornak.

A melbourne-i székhelyű AuthenTec vezetői abban bíznak, hogy az új generációs ujjlenyomat-felismerő rendszer parányi méretei révén széles körben elterjed majd a mobiltelefonok és a kéziszámítógépek piacán, vagyis ezen készülékeket ujjlenyomatuk révén kizárólag az arra meghatalmazott személyek tudnák bekapcsolni, illetve használni. Az új szenzor esetében elsősorban a kiváló felismerőképességen és a kis méreteken van a hangsúly, ugyanis az eddigi hasonló megoldások méretük révén általában csak hordozható számítógépeken vagy különböző ajtónyitó berendezéseken voltak használatosak, ráadásul precizitásuk sem volt épp a legjobb.

A fejlesztők elmondása szerint a szenzor annak köszönhetően lett ilyen parányi és pontos, hogy az eddigi megoldásoktól eltérően nem optikai elven működik, hanem rádiófrekvenciás technológiák segítségével. Az AuthenTec EntrePad AES3500-at egyébként a cég reményei szerint az eddig megszokott környezetekben, például repülőtereken is alkalmazni fogják, ára pedig nagy tételben nem haladja meg a 10 dollárt, vagyis a 2800 forintot.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50