Eladják a Telekom Austriát?

MTI Sajtóadatbank, 2001. november 16. 11:02
Miután az olasz Telecom Italia (TI) távközlési cég a héten hivatalosan is bejelentette, hogy megválik a Telekom Austriában (TA) lévő mintegy 29,8 százalékos részétől, az ÖIAG osztrák állami vagyonkezelő - a várakozásoknak megfelelően - maga is eladja mintegy 47,8 százalékos részét és 14 hónapon belül új tulajdonost keres a konszernnek - jelentette csütörtökön az osztrák APA hírügynökség az osztrák távközlési vállalaton belüli forrásokra hivatkozva.
A TI-t szindikátusi szerződés köti az ÖIAG-hoz, amelynek hozzájárulása nélkül 2003 októberéig nem adhatja el a TA-részét, a TA mobil leányvállalatánál, a Mobilkomnál való 25 százalékos részre azonban ez a rendelkezés csak 2002-ig vonatkozik.

A bécsi lapok szerint a Deutsche Telekom jelezte érdeklődését a TA vezetékes része iránt, de a TA információi szerint számos nagy távközlési konszern és befektetési társaság érdeklődik.

Az eddigi nyilatkozatokból úgy tűnik, hogy a TA 600 ezer előfizetővel bíró Jet2Web Internet részét nem integrálják újra az anyavállalatba.

Az árról egyelőre nincs szó, de korábban az ÖIAG - és többek között Karl-Heinz Grasser pénzügyminiszter - jelezte, hogy a tavalyi részvényenkénti 9 eurós kibocsátási ár fölötti árat akar elérni. A Telekom Austria részvényeinek árfolyama hosszas zuhanás, pangás, majd lassú fellendülés után az olasz eladási szándék bejelentését követően felívelt: miután a kibocsátás után 6 euróra zuhant, idén 50 százalékkal emelkedett s csütörtökön első ízben a kibocsátási ár fölé ment, amikor délben elérte a 9,03 eurót, s záráskor még mindig 9,0 eurón, az előző napinál 5,26 százalékkal magasabban állt.

A Deutsche Bank szakértői szerint az árfolyam eléri hamarosan a 1,3 eurót, s a TA-papírokat a november 21-i harmadik negyedévi jelentés közzététele előtt vásárlásra ajánlja.

Szakértők a TA vezetékes részét mintegy 2 milliárd euróra becsülik, míg a Mobilkommal együtt egy konzorcium - amely a Providence Equity alapból, az Apaxból és osztrák bankokból áll - ötmilliárd eurót nevezett meg, más érdeklődők viszont csak a Mobilkom értékét 4,36 milliárd euróra becsülik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14