Új linuxos kéziszámítógépek

Tóth Kristóf, 2001. november 16. 23:03
A nyílt forrású szoftverekkel szimpatizáló felhasználóknak jó hír lehet, hogy a jövőben várhatóan egyre több olyan kéziszámítógép lát majd napvilágot, melyen az operációs rendszer szerepét a Linux tölti be. Az egyik ilyen parányi számítógép-újdonság a sokak által várva várt Gmate Yopy; különböző források szerint a Hewlett-Packard is piacra dobja a közeljövőben vadonatúj linuxos kéziszámítógépét.
A GMate Yopyról már hosszabb ideje keringenek a különböző pletykák, azonban ez a sokak által várva várt kéziszámítógép-újdonság eddig még nem jelent meg a számítástechnikai kereskedések polcain. Jó hír, hogy a Yopy prototípusa a napokban megrendezésre került Comdex 2001 számítástechnikai szakkiállításon jelen volt, vagyis a projekt tovább él, egyszerűen csak arról van szó, hogy immár sokadszorra elhalasztották a GMate Yopy piaci debütálását. Az új linuxos kéziszámítógép a cég korábbi tervei szerint idén novemberben jelent volna meg a piacon, azonban a GMate képviselői a Comdexen elmondták, hogy a Yopy a legjobb esetben is csak a jövő év elején debütálhat az ázsiai piacokon, az egyesült államokbeli és európai megjelenésére pedig még 2002 végéig várnunk kell.

A GMate képviselői elmondták, hogy a cég dizájnerei a Yopy esetében a ma divatosabb mobiltelefonok formáját vették alapul, azonban a Yopy körülbelül kétszer nagyobb és kétszer súlyosabb, mint a mai átlagos mobiltelefonok. A cég reményei szerint a Yopy a high-end kategóriába tartozó kéziszámítógépek piacán versenyez majd a konkurencia hasonló termékeivel, ugyanis az újdonságban többek között egy 206 MHz-es frekvenciájú StrongARM processzor, 64 MB RAM és 16 MB ROM memória, valamint egy 3,5 colos képátlójú folyadékkristályos kijelző kapott helyet, mely egyébként 65 ezer színárnyalat megjelenítésére képes. Ezenkívül említésre méltó még a GMate Yopy multimédiás bővítőslotja, integrált mikrofonja, valamint fejhallgató-csatlakozója. A GMate Yopy kiskereskedelmi ára várhatóan 450 dollár körül alakul majd.

Különböző források szerint a Hewlett-Packard is azt fontolgatja, hogy a közeljövőben piacra dob egy belépőszintű Jornada kéziszámítógépet, melyen ugyancsak a Linux töltené be az operációs rendszer szerepét. Ebben az új kéziszámítógépben a pletykák szerint egy 133 MHz-es frekvenciájú StrongARM processzor, 16 MB RAM, 8 MB ROM, valamint egy CompactFlash Type I slot kap majd helyet, az áráról azonban egyelőre még nincsenek információink.

Kulcsszavak: +fohir pda Linux

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50