Nokia 7650: A Nokia első „képes" telefonja

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2001. november 19. 20:27
A beépített fényképezőgéppel, gyökeresen átalakított felhasználói interfésszel, és nagyméretű színes kijelzővel ellátott Nokia 7650 új távlatokat nyit a személyes kommunikáció terén.
A Nokia a Nokia 7650 bevezetésével ma mobiltelefon-termékportfoliója új, képes (imaging) kategóriáját mutatta be. A digitális fényképezőgépet és a multimédiás üzenetküldési (MMS) funkciót ötvöző telefon azok számára ideális megoldás, akik egyes pillanatokat ötletszerűen szeretnének megörökíteni, és másokkal megosztani. A telefon fejlett irodai funkciói a munkahelyi környezetben is értékessé teszik a készüléket. A Nokia 7650 Európában és Ázsiában 2002 második félévétől lesz kapható. „A mai bemutató figyelemreméltó áttörést jelent az iparágban” - mondta Jorma Ollila, a Nokia elnöke és vezérigazgatója. „A múlt igazolja, hogy a fejlődő kommunikáció egészen új kommunikációs kultúrát képes kialakítani. Hasonlóan a rádióról a televízióra való átálláshoz, a szöveges üzenetküldésről a multimédiás üzenetküldésre való átmenet szintén a mobilkommunikáció egy új korszakát nyitja meg, ahol a képeket szöveggel és hanggal kapcsolhatjuk össze. Várakozásaink szerint 2002 végére a Nokia terminálok több mint fele képes lesz multimédiás üzenetküldésre, és 2003-ra az MMS minden új Nokia telefon szerves részét képezi majd.”

A Nokia 7650 fénykép-funkcióit a fotókat elkészítő beépített VGA felbontású digitális kamera, egy fényképküldő rendszer, a felvételek tárolására alkalmas album, és egy 176x208 pixel felbontású, színes kijelző látja el. Az MMS majdnem az SMS-sel megegyező módon működik, de egyetlen üzeneten belül hang-, grafika-, szöveg-, és képtartalom összekapcsolását is lehetővé teszi. Amikor a felhasználó kiválasztotta a képet, megírta a szöveget, és hozzátette a hanganyagot, a multimédiás üzenetet egyenesen egy másik multimédiás üzenetek vételére képes terminálra, vagy a címzett e-mail címére küldheti el. A fejlett grafikus felhasználói interfész és az ötirányú navigációt lehetővé tevő gomb (joystick) könnyűvé és gyorssá teszi az új készülék használatát.

A Nokia 7650 az EGSM900/1800 környezetben a professzionális igények kielégítésére is egy egész sor funkciót biztosít. Ezek között megtalálhatjuk a GPRS és HSCSD kapcsolatot, vezeték nélküli Bluetooth és infravörös csatlakozás lehetőségét, az e-mail és az MIDP Java támogatását.

A mikrofon és a hangtárcsázás kényelmesebbé teszi a menet közbeni telefonálást. A Symbian operációs rendszer révén a telefont vállalatok és egyéni felhasználók egyaránt igényeiknek megfelelően alakíthatják át és fejleszthetik tovább a megvásárolható számos utólagosan telepíthető, független szoftverfejlesztők által létrehozott szoftveralkalmazás segítségével. A Nokia 7650 szoftverfejlesztő készlete www.forum.nokia.com címen szerezhető be.

A felhasználók a Club Nokia szolgáltatásai révén tovább bővíthetik Nokia 7650 készülékük funkcióit. A Fotózóna szolgáltatással a fotók kezelése, módosítása és egymással megosztása, e-mailek küldése és multimédiás üzenetek létrehozása is egyszerűvé válik.

A Nokia 7650 750 mAh Li ion akkumulátorával 2-4 óra beszélgetésre jut idő, a telefon készenléti ideje pedig 4-10 nap. A 154 g súlyú Nokia 7650 a képek és az utólagosan telepíthető alkalmazások, például képpel ellátott telefonszámok, üzenetek, naptárbejegyzések, és tennivalólisták tárolására hatalmas, dinamikus memóriával rendelkezik. A telefon az energiagazdálkodás és a vezeték nélküli Bluetooth kapcsolathoz használható, választható tartozékok sorát támogatja, emellett számos rögzítőelem hozzákapcsolható.

A Nokia az üzenetküldő piac kialakulásától kezdve élen járt a technológia fejlesztésében, és az iparágban elsőként mutatott be számos üzenetküldési megoldást és alkalmazást, például csengőhangokat, képüzeneteket, vezeték nélküli képkezelést és üzemmód logókat. A Nokia ezt a sikert a mobilkészülékek fejlődésével tökéletesen lépést tartó, versenyképes üzenetközpontok kínálatával érte el. A Nokia továbbra is szilárdan elkötelezett a mobilkészülékek és infrastruktúra terén vezető, és az MMS piac beindulását elősegítő megoldások kínálata mellett.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14