PKI-napok: fókuszban a szélessávú szolgáltatások

Kovács Attila, 2001. november 22. 08:38
A PKI Távközlésfejlesztési Intézet hagyományos konferenciáját november 20-21. között rendezték meg a Matáv Tölösi központjában. Naponta kétszáz fő vett részt az eseményen, amelynek idén a szélessávú hozzáférési hálózatok volt a témája.
A négy szekcióban (szélessávú szolgáltatások, szélessávú megoldások, a bevezetés feltételei, gazdasági megfontolások) lebonyolított konferencián összesen 30 előadás hangzott el, amelyeknek a felét a PKI szakemberei, másik 50 százalékát a távközlési szakma más cégeinek képviselői tartották.

Tankó Zoltán (Matáv), az első szekció levezető elnöke bevezető szavai után Manfred Ohl, a Matáv műszaki vezérigazgató helyettese nyitotta meg a konferenciát. Utalt a világszerte érzékelhető dekonjunktúrára, ami az információtechnikai cégeket érintette leginkább. A Matáv alkalmazkodik a helyzethez, támaszkodik a kiépített infrastruktúrára, a nagyszámú felhasználóra. Nagy jelentőséggel bír a jövőre nézve a cég szélessávú fényvezetős hálózata és a hónap elején üzembe helyezett hullámhosszosztású rendszer kapacitása. A bevételek azonban elmaradnak, mivel a már szélessávú gerinchálózat mögött a helyi, előfizetői hálózat nem teszi lehetővé a nagy sebességű hozzáférést a végponton. A szükséges fejlesztési kiadások ellentételezése még hiányzik, mert fizetőképes tömegigény még nem jelentkezik, amely hasznosítani tudná a szélessávú szolgáltatást. Az üzleti élet és a lakosság számára vonzó ajánlatok hozhatnak áttörést ebben a témában. Kérdés, hogy mit szolgáltassanak a műszakilag már megvalósítható szélessávú hálózaton. Megoldás lehet a szórakoztatás széles műsorválasztéka, igény szerinti hozzáférés, valós idejű adattovábbítás.

Koralewsky Vilmos, a PKI-FI fejlesztési igazgatója az intézményről szólva kijelentette, a kínálati piacon az ügyfelek egyre bonyolultabb igényekkel lépnek fel. A mennyiségi igényekre irányuló korábbi fejlesztésektől eltérően a PKI tevékenységére ma egyre inkább a szolgáltatás-fejlesztési munka jellemző. Az előadó hangsúlyozta, a sávszélességigény fokozatosan, exponenciálisan fog növekedni, a hálózatfejlesztésben meghatározó szerepe lesz. Jelenleg már sokféle alkalmazással találkozhatunk, de nincsen ún. „killer” alkalmazás.

A France Telecomtól érkezett vendégelőadó, Alain Le Roux az ADSL-hozzáféréstől a jövőbeni hozzáférési hálózatig tartó utat ismertette francia példákkal, majd azt az EURESCOM FAN projektet vázolta, melyben a Matáv is részt vesz. Az ADSL-ben nagy lehetőségeket látnak, a jövő év végére 1 millió feletti ADSL vonallal számolnak. Az előadó szólt az ATM létjogosultságáról és szerepéről, a France Telecom csomagmegoldásairól, a Netissimóról, a Turbo IP-ről, a Turbo DSL-ről, a jövőbeni VoADSL, MP3, MPEG4 alkalmazási lehetőségekről. Következő lépésnek szánják az SADSL-t az üzleti előfizetőknek, 2Mbit/sec-al a virtuális szélessávú, kétszereplős hálózaton.

A szekciót lezáró elnöki zárszó megállapította, olyan korban élünk, amikor hazánkban a technológiai lehetőségek erősen megelőzik a társadalmi igényt, megvan a technológia, ki kell tölteni értelmes, megfizethető alkalmazással.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50