Távközlés: fókuszban a tartalom és a fogyasztói magatartás

Kovács Attila, 2006. szeptember 14. 15:54
"Mozgásban a szolgáltatások és az előfizetők" mottóval rendezte ma meg Budapesten a X. Telecom Liberalizáció Konferenciát a Central European Business Centre (CEBC). Az egész napos eseményen a mintegy 60 résztvevő hat előadást és két kerekasztal-beszélgetést hallgatott meg. 
Bevezetőt Bárányné dr. Sülle Gabriella (Magyar Telekom), az esemény moderátora tartott. Gondolataiból idézünk. Szélessáv, mobilitás, növekvő sebességek – ezek jellemzik ma a mobil- és internetszolgáltatások kínálatát. Alig egy évtized alatt az internet által digitalizált világban a beszélgetéseken kívül már az adatkommunkáció is mobil lett. A kényelmes és megfizethető továbbítási sebesség mellett az internethálózat közvetlenül elérhető és azonnali kapcsolat formájában mindenféle kommunikáció és tartalom elsődleges közvetítőjeként működik a használók sokasága számára. Megújulnak a tartalomszolgáltatások maguk is, amint megjelennek a jeltovábbítás új formái, mint például az IP TV és a mobil tv. A távközlés liberalizációs szabályozása mostanra a gazdasági átalakítási törekvések egyik motorja lett, s várhatóan az is marad, ha megújulása a piaci megoldásokat részesíti előnyben, vagyis bátorítja a versenyt, az innovációt és a befektetéseket. Ilyen környezetben, a piaci versengésben választódik ki a sikeres szolgáltató. Idehaza is évtizedes tapasztalatok alapján döntenek az előfizetők, és adott esetekben elvándorolnak egy előnyösebb szerződésért vagy barátságosabb szolgáltatásért. A piaci, fogyasztói magatartások változása jelenti ma is a folyamatot. A legfontosabb alkalmazás a telefónia maradt, az idén év végére jelzett 2,5 milliárd mobiltelefon használó 8-10 éven belül 4 milliárdra növekedhet, akik majd évente a jelenleginél kétszer több percet beszélgetnek. A verseny és a liberalizáció hatására az árak a maiaknál sokkal alacsonyabbak lesznek. Nagy feladat mindeközben a felhasználók felé a kezelés, használat egyszerűségének megoldása, miközben állandóan újabb, bonyolultabb funkciók jelennek meg. A hálózatok a tartalom terén fejlődnek leginkább. Ugyanakkor azt is észre kell venni, hogya jeltovábbítás  jobban fejlődik napjainkban, mint  a tartalom. Ezért a tartalom fejlesztése az elsőrendű fókusz.

Tóth László, az NHH stratégiai igazgatója az EU Bizottságnak a szabályozási keretrendszer változásaira irányuló javaslatait, prioritásait (frekvenciagazdálkodás, piacelemzés, közösségi piacok fejlesztése, fogyasztói érdekképviselet, a bizottság hatáskörének erősítése, dereguláció, SMS beemelése a mobil végződtetési piacba) mutatta be.

Szathmári Géza, a GTS-Datanet vezérigazgatója "Ellenség vagy lehetőség" című előadásában az alternatív szolgáltatók szempontjai szerint elemezte a hazai távközlési liberalizáció legfontosabb lépéseit, eredményeit. Megállapította, amelyik piacon már van szabályozás, ott csökkentek a szolgáltatások árai. A kábeltévé piacon nincs szabályozás, ez az egyetlen terület, ahol nőttek az előfizetési díjak. Viszont az IP TV és más új szolgáltatások, mint "versenytársak" miatt a következő időszakban itt is csökkenés várható.

Molnár-Bíró György, a Kende Ügyvédi Iroda ügyvédje a digitális műsorszórás és műsorterjesztés újraszabályozásának okairól beszélt. A műsorterjesztés jelenlegi magyarországi szabályozása nem felel meg a modern kor szellemének. A távközlés + informatika valamint a médiaipar konvergenciája egységes szabályozást kíván. Fontosnak tarja, és reméli, hogy a közeljövőben elkezdődjék a Digitális Átállás Stratégia kormányszintű konzultácója.

A két konferencia kerekasztal-beszélgetésének témái a következők voltak. Szabályozási kerekasztal: szabályozás-innováció-befektetések: a versenyképesség kulcsai; illetve szolgáltatói és fogyasztói kerekasztal, avagy mit is ad az internet-hírközlés a tartalomhoz; továbbá a mobilitásról; továbbá az ügyfélszerződések hazai gyakorlatáról.  

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50