Telekom Austria: első kilenc hónap

MTI Sajtóadatbank, 2001. november 22. 09:41
A napra pontosan egy évvel ezelőtt tőzsdére vitt Telekom Austria pénzforgalmi többlete (EBITDA) az év első kilenc hónapjában az előző évihez képest két számjegyű növekedést ért el: konszernszinten (amelyben a Mobilkom Austria mobilszolgáltató leányvállalat csak a Telekom Austria-tulajdonban lévő 75 százalékával szerepel), 703 millió euró lett, 39 százalékkal több a tavalyi első kilenchavinál, miközben a forgalom 5,5 százalékkal csökkent 2,001 milliárd euróra - közölték szerdán Bécsben.
Ezekben az adatokban nem szerepel a takarékossági program keretében elbocsátott munkatársak végkielégítésére fordított összeg, amely az év első kilenc hónapjában 36,8 millió eurót tett ki, a tavalyi év hasonló időszakában e célra kiadott 300 ezer euró után. A Telekom Austria 2005 végéig 15 ezer alkalmazottja közül mintegy 5000-től válik meg.

Az első kilenc hónap részletes adatait november 27-én adják közre.

A Mobilkom Austria az első kilenc hónapban 13,9 százalékkal, 1,272 milliárd euróra növelte a forgalmát, a pénzforgalmi többletét pedig 35 százalékkal, 460,6 millió euróra javította.

A Telekom Austria konszerszintű forgalma a harmadik negyedévben - a tavalyi harmadik negyedévhez képest - 3,6 százalékkal, 671,4 millió euróra csökkent, a pénzforgalmi többlet viszont 329 százalékkal, 288 millió euróra nőtt.

A Telekom Austriát - amelynek 47,8 százalékban az ÖIAG osztrák állami vagyonkezelő és 29,8 százalékban a Telecom Italia a tulajdonosa, 22,4 százaléka pedig kisbefektetőknél van - éppen egy évvel ezelőtt, az ÖIAG sürgetésére a nemzetközi távközlési piac egyik mélypontján vitték a tőzsdére, ahol viharos sebességgel több mint 30 százalékot vesztett értékéből, majd igen lassú felívelés után a napokban első ízben egy átmeneti pillanatra elérte a 9 eurós kibocsátási árfolyamát.

Az utóbbi hetek fellendülésének oka nem annyira a konszern eredményeiben, mint inkább abban van, hogy a Telecom Italia bejelentette: adósságai leépítése céljából eladja Telekom Austria-részét. Egyre valószínűbbnek látszik, hogy a Telekom Austria - amelyhez a Telecom Italiát nagy beleszólási jogot biztosító szindikátusi szerződés köti még évekre - megragadja az alkalmat, és további saját részvényeket ad el. Érdeklődésben állítólag nincs hiány: szakmai és pénzügyi befektetők egyaránt jelentkeztek már.

Most éppen újabb kalamajka van a Telekom Austria körül: egy osztrák és nemzetközi pénzügyi befektetőkből, köztük a New York-i Kohlberg, Kravis, Roberts (KKR) és a brit Doughty Hanson cégből álló konzorcium osztrák frontembere, Hans Peter Haselsteiner építőipari nagyvállalkozó kedden egy lapinterjúban kijelentette, hogy a Telekom Austria egészét akarja a mögötte álló csoport: ennek nyomán máris jogászok vizsgálják, vajon a bejelentett szándék kötelezővé teszi-e, hogy a befektető csoport két héten belül átvételi ajánlatot tegyen a kisbefektetőknek. Ez érthetően egyre magasabbra lendíti az árfolyamot, minek következtében a befektető csoportnak úgyszólván minden eltelt nappal drágább lesz a vásárlás.

Szakértők azonban úgy látják, hogy a Telekom Austria egészének eladása Ausztriában nem lehetséges, mert túl nagy falat, így az eladás mindenképpen azt jelenti, hogy a konszern külföldi kézbe kerül, ám mivel a nagy távközlési társaságok még a tavalyi nagy költekezéseiket és adósságaikat emésztik, nagy valószínűséggel csakis pénzügyi befektető jön számításba.

A Telekom Austria szerda reggel 8,99 euró volt a bécsi értéktőzsdén, 2,04 százalékkal drágább a keddi zárónál. A részvény 8,83 eurón nyitott kedden.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36