Leleményes bűnözők – hatástalan IMEI kód

Kollár Csaba, 2001. november 30. 21:43
Eddig többnyire hardver- és szoftvereszközök egyaránt szükségesek voltak ahhoz, hogy az ellopott telefonokat a bűnözők ki tudják kódolni. Újabban elég, ha csak egy kicsit körbenéznek az interneten.
Az IMEI kódot azért találták ki, hogy az ellopott telefonoknál megnehezítse a bűnözők dolgát, miután már a készüléket ellopták. Az IMEI kód automatikusan elküldésre kerül az operátorhoz minden esetben, amikor hívást kezdeményezünk SIM-kártya segítségével. A rendőrség – Európa nyugati részén – olyan szolgáltatást is működtet, amely képes blokkolni az ellopott telefonokat. De mi van akkor, amikor a telefon tolvajok meg tudják változtatni az IMEI kódot?

A telefonhackerek az utóbbi időben az interneten böngészve hamar megtalálják a módját annak, hogy hogyan lehet a kódot megváltoztatni, le tudják tölteni az ehhez szükséges a szoftvereket, illetve a pontos leírást követve végre is tudják hajtani a feladatot. Szakértők rámutatnak arra, hogy ha az IMEI kód a ROM áramköreibe is „bejegyzésre kerül”, akkor azt már nem lehet megváltoztatni. A gyártók azonban egyelőre nem tervezik, hogy a közeljövőben a régi gyakorlaton változtassanak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55