Alkotmányellenes, ezért új lex Répássy készül

Szalay Dániel, 2001. december 5. 06:35
A korábban lex Pokolként, majd a későbbiekben lex Répássyként ismertté vált jogszabályi módosítás az alkotmánnyal ellentétes rendelkezéseket tartalmaz - mondta ki a minap a taláros testület. A még ki nem hirdetett törvény alkotmányossági normakontrollját Mádl Ferenc kérte azt követően, hogy májusban az Országgyűlés elfogadta. Répássy Róbert (FIDESZ-MPP) átdolgozza, majd várhatóan ismét benyújta törvényjavaslatát.
Az AB megállapította: az államfő által kifogásolt törvényi rendelkezésben meghatározott szabályozási mód a sajtószabadságot és a véleménynyilvánítási szabadságot aránytalanul korlátozza, mert a válaszadási jogot e jog gyakorlásának a nemzetközi gyakorlatban ismert korlátozásai nélkül iktatja be a személyhez fűződő jogok védelmére rendelkezésre álló egyéb jogi eszközök mellé.

A PtkM. rendelkezéseivel kapcsolatban több olyan személy fordult az Alkotmánybírósághoz és fejtette ki álláspontját, aki az Országgyűlés által elfogadott, de még ki nem hirdetett törvény rendelkezései alkotmányellenessége vizsgálatának indítványozására nem jogosult. Ezek a beadványok nem önálló indítványok, ezért ezekről az Alkotmánybíróság nem hozott határozatot.

Mivel koncepcionálisan nem utasították el a válaszadás intézményét, ezért munkatársainkkal dolgozunk, hogy megfelelő szövegezéssel a Parlament elé terjesszük a jogszabályt - mondta Répássy Róbert az ítélet kihirdetését követően.

Kulcsszavak: média +legfontosabb jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14