A VIA újabb pert nyert az Intel ellen

Tóth Kristóf, 2001. december 8. 07:33
Tajvan egyik legnagyobb chipsetgyártó cége, a VIA Technologies újabb pert nyert a világ legnagyobb chipgyártó cége, az Intel ellen, azonban a két cég közötti peres ügyekkel kapcsolatban még így is számos nyitott kérdés maradt, vagyis biztosak lehetünk abban, hogy a két cég jogászai és ügyvédei a közeljövőben is alaposan megdolgoznak majd a fizetésükért.
Visszatérve a mostani ügyre, az Észak-Kaliforniai Körzeti Bíróság bírói testülete a napokban kimondta, hogy az Intel által a VIA ellen még 1999-ben indított peres ügyben a VIA-t felmenti minden vád alól. Az üggyel kapcsolatban tudni kell, hogy két évvel ezelőtt az Intel azért perelte be a VIA Technologiest, mert a tajvani cég az Intel állítása szerint jogosulatlanul használta az Intel szellemi tulajdonát akkor, amikor piacra dobta egyik, AMD processzorokhoz fejlesztett alaplapi chipkészletét. Az észak-kaliforniai bíróság azonban a több mint két évig tartó pereskedés után végül is kimondta, hogy az Intel vádjai minden alapot nélkülöznek, ugyanis mielőtt a VIA az Egyesült Államokban piacra dobta volna az Intel által kifogásolt chipsetet, azon olyan lényegre törő változtatásokat hajtott végre, hogy a chipset ezek után már egyetlen Intel szabadalmi jogot sem sértett, magyarul a VIA Technologies ez ügyben semmilyen törvénybe ütköző dolgot nem követett el.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a chipgyártó-óriás Intel a bíróságon az elmúlt hónapban is vereséget szenvedett a VIA-val szemben, ami szakértők szerint azt jelenti, hogy az Intel sok esetben teljesen meggondolatlanul pereli be piaci ellenfeleit. Az Intel és a VIA Technologies peres ügyei ezzel azonban még korántsem értek véget, ugyanis a két óriáscég között még mindig vannak függőben lévő bírósági ügyek. Az Intel szóvivője az üggyel kapcsolatban elég szűkszavúan nyilatkozott, és nem kívánta kommentálni, hogy esetlegesen elképzelhető-e egy bíróságon kívüli megállapodás az Intel és a VIA Technologies között. Azt azonban elmondta, hogy nem tartja elképzelhetetlennek, hogy az újabb bírósági tárgyalásokig a VIA olyan módosításokat hajt végre egyes termékein, melyek következtében esetlegesen újfent győztesen kerülne ki a két cég között folyó csatából. A VIA Technologies szóvivője nem kívánt nyilatkozni a cég számára mindenképpen kedvező bírósági határozattal kapcsolatban.

Kulcsszavak: jog Intel Via +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55