Nagyteljesítményű PC-k, jó áron: jön a karácsony

Tóth Kristóf, 2001. december 8. 21:27
Karácsony közeledtével a számítógépek gyártásával foglalkozó cégek szinte mindent bevetnek annak érdekében, hogy minél több vásárlót hódítsanak meg maguknak, már csak azért is, mert az idei év eddig egyáltalán nem a számítógépes ipar éve volt, hiszen a világméretű gazdasági lassulás ebben a piaci szegmensben fokozottan éreztette hatásait. Az idei karácsonyi számítógépes piacról elmondható, hogy a gyártók minden eddiginél több memóriával, nagyobb kapacitású merevlemezzel, valamint CD-DVD meghajtókkal szerelt komplett konfigurációkat forgalmaznak, ráadásul nagyon kedvező árakon, vagyis általánosságban elmondható, hogy aki most vesz márkás komplett PC-t, az nem jár rosszul.
Szakértők szerint manapság már a legolcsóbb, 599, 999, vagy 1199 dolláros áron kapható, úgymond belépőszintű számítógépeket sem szabad lenézni, ugyanis ezek a low-end kategóriás modellek a számítógépek történelmében talán még sohasem voltak olyan nagy teljesítményűek, mint most, vagyis elmondható, hogy mostanság a szűkebb pénztárcájú felhasználók is kiváló teljesítményű és széles körű szolgáltatásokat nyújtó PC-khez juthatnak. A legtöbb gyártó már nem is kínál 256 MB-nál kevesebb memóriával szerelt konfigurációkat, a PC-kbe szerelt merevlemezek átlagos mérete pedig 40-80 GB körül mozog.

Kiváló vétel lehet például a világ egyik legnagyobb számítógépgyártó cégének, a Compaq Computernek a Presario 5130US típusjelzésű modellje, melyben egy 1,2 GHz-es frekvenciájú Intel Celeron processzor, 256 MB memória, 40 GB-os kapacitású merevlemez, egy CD-író, valamint egy DVD-ROM meghajtó található, és így a Presario 5130US számláján található végösszeg 749 dollár. Arról természetesen nem szabad megfeledkeznünk, hogy ebben az árban még nincs benne a monitor, azonban ha valaki monitort is vesz az említett konfigurációhoz, akkor a Compaq a 749 dolláros árból 100 dollárt elenged.

Karácsony előtt a high-end szegmensben is számos újdonságot kínálnak a gyártók, így például a Hewlett-Packard is, mely cég Pavilion P9995-ös konfigurációjában egy 2 GHz-es frekvenciájú Intel Pentium 4-es processzor, 512 MB memória, 80 GB-os merevlemez, valamint egy DVD-író is található, egész pontosan 1999 dollárért, igaz ugyancsak monitor nélkül. Ebből az árból 150 dollárt elenged a HP, amennyiben valaki monitort is vásárol, valamint újabb 50 dolláros árengedményre számíthat az, aki nyomtatót, szkennert, vagy digitális fényképezőgépet is vásárol vadonatúj konfigurációjához.

Kulcsszavak: trend desktop

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55