A siker oka: OKI

Megtérülhet a nyomtató ára?

, 2001. december 9. 17:10
Bár az IT-világban hosszú hónapok óta recesszióról beszélnek, az OKI Systems értékesítési görbéi változatlanul meredeken emelkednek. A magyarországi képviselet az idei pénzügyi év (április elejétől október végéig tartó) első felében többek között 7200 nyomtató értékesítésének eredményeként 1 milliárd forintos forgalmat könyvelhetett el, ami 36,7 százalékos növekedést jelent az egy esztendővel korábbi adatokhoz képest, idei éves bevételük pedig meghaladhatja az 1,75 milliárd forintot is. A legutóbbi adatok szerint a teljes hazai nyomtatópiac 4,1 százalékát mondhatják magukénak, a lézernyomtatók szegmensében pedig 10,1 százalékos részesedést képviselnek az OKI printerei.
Mindez csak a trend folytatása, hiszen a korábbi időszakban is az értékesítési eredmények erős növekedése jellemezte a hazai leányvállalatot - az idén március 31-ével zárult 2000-es pénzügyi évben 1,482 milliárd forint nettó árbevételt értek el, ami 62 százalékos növekedést jelent.

Költségtakarékos megoldás

A sikerek okát Érdi-Krausz Gábor, az OKI Systems Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója mindenekelőtt abban látja, hogy az OKI nyomtatói rendkívül alacsony üzemeltetési költségekkel hálálják meg a választást. Ma már a gazdaságosságért felelős vezetők nemcsak a printerek vételárát veszik figyelembe egy beruházás megtervezésénél, hanem a működtetés járulékos költségeit is - így a kedvező áron beszerezhető kellékanyagok (tonerek, festékkazetták stb.) egyre nagyobb szerepet kapnak a döntésnél. Több összehasonlító vizsgálat is bebizonyította, hogy a főként irodai környezetbe szánt OKI-nyomtatók üzemeltetési költségei jóval kedvezőbbek, mint a versenytársak printereinek működtetése esetén várható kiadások.

Ha egy 100 ezer forintos nyomtató élettartamát három évre becsüljük, akkor a tapasztalatok szerint ez idő alatt a vételárnak akár a többszöröse is megtakarítható, ugyanis az üzemeltetés során a bekerülési összeg 9-12-szeresét fogyasztják el a nyomtatók. Mivel az OKI készülékei bizonyítottan az alacsony fenntartási költségekkel üzemeltethető eszközök közé tartoznak, az irodai felhasználók egyre tudatosabban keresik a japán cég termékeit.

Díjnyertes modellek

A vállalat fejlesztési céljai között évek óta vezető helyen szerepel a költséghatékonyság és a környezetvédelem. Lézernyomtatóiba különálló fényhengert és festékkazettákat építenek be, a gömbszemcsés toner az olcsóbb működtetést, a speciális festék-visszaforgató eljárás pedig a környezetvédelmet szolgálja.

Visszatérve a gazdasági sikerekhez, az OKI Magyarország nyári csereakciója jelentősen hozzájárult az értékesítési eredményekhez, a felhasználók több mint 300 készüléket cseréltek a több fórumon is díjat nyert OKIPAGE 14e jelű lézernyomtatóra.

Az OKI palettája azonban jóval szélesebb, az irodai környezetben használt nyomtatók teljes termékskáláját tartalmazza a kis teljesítményű tűs mátrixnyomtatóktól a gyors hálózati lapnyomtatókig vagy az egyre keresettebb színes printerekig. Több nyomtatógyártó felmérése egyértelműen bizonyította, hogy az utóbbi időben Magyarországon is megnövekedett a színes üzleti grafikák előállítására alkalmas készülékek iránti igény. Az OKI modelljei kategóriájukban a leggyorsabb nyomtatást kínálják, 1200 dpi-s felbontásuk pedig minden irodai igényt kielégít.

Környezetvédelem

November közepe óta az OKI naganói gyárának károsanyag-kibocsátása gyakorlatilag nulla, és ezzel egyedülálló pozíciót szerzett az elektronikus termékek gyártói között. A "nulla kibocsátás" alatt az OKI definíciója szerint azt kell érteni, hogy egy gyár termékeinek több mint 99 százaléka újrahasznosítható, de előállításuk során sem keletkeznek környezetkárosító anyagok. A naganói OKI-üzem azonban csak a második a cég környezetvédő telephelyeinek csapatában, az első ilyen paramétereket kivívó csarnok a miyazaki félvezetőüzem volt.

Az OKI egyébként 1993 óta foglalkozik kiemelten a környezetvédelemmel. Az OKI "Eco Plan 21" terve (célja, hogy a XXI. században is élhető világ vegye körül az emberiséget) olyan fejlesztési elképzeléseket és gyakorlatot követ, amelynek lényege, hogy a cég termékeiben felhasznált anyagok újrahasznosíthatók legyenek, vagy olyan környezetbarát anyagokból épüljenek, amelyek semmilyen módon nem károsítják környezetünket.

Az OKI valamennyi fő termelési helyén (Takaszakiban, Fukusimában, Thaiföldön és az Egyesült Királyságban) megszerezte a környezet kezelésének nemzetközi szabványaként elismert ISO 14001-es tanúsítványt, és arra törekszik, hogy környezetbarát termékeket kínáljon - olyanokat, amelyek takarékosan bánnak az energiával, minimális mértékűvé csökkentik az anyagfelhasználást, és újrahasznosításuk könnyen megvalósítható.

A tavalyi CeBIT-en történelmi fordulópontot jelentett, amikor a TÜV Rheinland/Berlin-Brandenburg leányvállalata az OKI egyik csúcsminőségű nyomtatójának ítélte oda a TÜV ECO Circle 2000 minőség- és környezetkompatibilitási vizsgálatán való megfelelést igazoló tanúsítványt - ami főként azért volt érdekes, mert nyomtató első alkalommal kapott ilyen díjat.

Kulcsszavak: OKI-hu printer +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14