Tovább késnek az új Crusoe processzorok

Tóth Kristóf, 2001. december 13. 22:48
A hordozható számítógépekbe, valamint nagysűrűségű szerverekbe szánt, alacsony fogyasztású és minimális hőtermelésű processzorairól ismert Transmeta mostanság nagyon komoly problémákkal küszködik, így sokakat egyáltalán nem lepett meg az a napokban nyilvánosságra hozott Transmeta nyilatkozat sem, melyből kiderül, hogy a chipgyártó cég utolsó negyedéves bevétele mindössze 1 millió dollár körül alakul majd.
A Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű Transmeta vezetői szerint a cég bevételeinek minimálisra történő csökkenése nagyrészt annak a következménye, hogy a cég Crusoe 5800-as, valamint Crusoe 5500-as típusjelzésű processzoraival kapcsolatban felmerült problémák megoldása korántsem volt olyan könnyű, mint ahogy azt korábban gondolták. A cég vezetősége szerint a felmerült problémákat mára teljes mértékben sikerült megoldani, azonban bizonyos negatív körülmények miatt az említett chipek tömeggyártása a legjobb esetben is csak a jövő év februárjában kezdődhet meg. A Transmeta eredeti tervei szerint mindkét új chip idén júniusban debütált volna, azonban mint az köztudott, erre azóta sem került sor. Amikor októberben támadások érték a céget az új processzorok kapcsán, a cég vezetői azzal próbálták csillapítani a kedélyeket, hogy legkésőbb december folyamán forgalomba kerül az 5800-as és 5500-as Crusoe chip. Ezután már csak az lehet kérdés, hogy a számos csúszás után a jövő év első negyedévében végre ténylegesen megjelennek-e az új Transmeta chipek, vagy újfent arról van csak szó, hogy a cég vezetői mindenkit nyugtatgatni szeretnének, és az új chipek az eredetileg tervezett időponthoz képest talán egy évet is késhetnek majd.

A Transmeta Crusoe 5800-as processzor egyébként egyszer már majdnem forgalomba került, amikor kiderült, hogy az erre az új chipre notebookot építeni kívánó Toshiba stabilitási tesztjein csúfosan megbukott a processzor. Ennek természetesen az lett a következménye, hogy a Transmeta nem dobta piacra az új chipet, a Toshiba pedig letett az új notebook-modell forgalomba hozataláról. A Crusoe 5800-ról egyébként annyit érdemes tudni, hogy lényegében megegyezik az előd 5600-as chippel, leszámítva azt az el nem hanyagolható különbséget, hogy míg a Crusoe 5600-at az IBM gyártja 0,18 mikronos gyártási technológiával, addig a 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkező Crusoe 5800-as processzort már a TMSC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) gyártaná. A Crusoe 5500 pedig lényegében nem más, mint a Cruose 5800 kifejezetten internetelérésre kifejlesztett, hordozható eszközökbe szánt változata.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50