PC-ipari trendek és technológiák 2002-ben

Tóth Kristóf, 2002. január 4. 13:02
Röviden: 20 trend, illetve technológia, amely várhatóan döntő befolyással lesz az előttünk álló év PC-iparának alakulására.
Az International Data Group (IDG) trendelemzők, technológusok, illetve IT-ipari szakértők bevonásával arra a kérdésre keresett választ, mely technológiák, illetve irányvonalak fogják meghatározni a 2002-es év PC-iparát. A lista a következőképpen néz ki:
  1. AFC (AntiFerromagnetically Coupled) technológiájú merevlemezek: Az AFC technológiát az IBM fejlesztette ki a merevlemezes meghajtók tárolókapacitásának növelésére, de a többi gyártó is hasonló megoldásokat alkalmaz, illetve tervez bevezetni. Az AFC segítségével akár meg is négyszereződhet a merevlemezek adatsűrűsége, illetve kapacitása.
  2. 1 GHz-es PDA mikroprocesszorok: A PDA kéziszámítógépek CPU-i ez évben megközelítik az 1 GHz-es órajelhatárt. Az új, alacsony fogyasztású, ugyanakkor nagy teljesítményű processzorok jelentősen kibővítik a kéziszámítógépek multimédiás képességeit.
  3. OLED/OELD (Organic Light Emitting Display/Organic Electroluminescent Display) kijelzők: Olyan szervesalapú kijelzőtípusok, amelyek nem igényelnek háttérvilágítást, mivel saját fénykibocsátással rendelkeznek. Az OLED/OELD kijelzők nagyobb kontrasztot, éles szögből is megfelelően látható képet, vékonyabb paneleket, kisebb fogyasztást és gyorsabb megjelenítést ígérnek az LCD-khez képest.
  4. Új generációs azonnali üzenetküldő megoldások: Az azonnali üzenetküldő megoldások (Instant Messaging) a Windows XP egyik alapkövét képezik. Mindemellett olyan társaságok, mint az America OnLine (AOL), a SUN Microsystems és a Lotus olyan szabványon dolgoznak, amely kompatibilitást biztosítana a különböző azonnali üzenetküldő rendszerek között.
  5. 802.11 drót nélküli hálózatok: Mind a 802.11b, mind a 802.11a szabványok széles körű elterjedésére számítani lehet 2002-ben.
  6. XML (Extensible Markup Language): Univerzális formátum a strukturált adatok és dokumentumok internetes továbbításához.
  7. Hyper-Threading: Az Intel új technológiája akár 30 százalékkal is megnövelheti a processzorok teljesítményét, ehhez azonban optimalizált kód szükséges.
  8. Arapahoe: Szintén Intel-fejlesztés. Az új, harmadik generációs (3G) összeköttetési technológia a PCI, a PCI-X, illetve az AGP helyébe léphet a közeljövőben.
  9. P2P (Peer-to-Peer Networking): Az egyenrangú hálózatok jelentős teljesítménynövekedést ígérnek vállalati megoldásokban.
  10. TFT számítógépek: A japán Fujitsu kifejlesztett egy eljárást, amellyel memóriachipeket, illetve mikroprocesszorokat lehet építeni a TFT LCD kijelzők alapanyagába, csökkentve ezzel a számítógépek méretét és árát.
  11. Magnetoresistive RAM (MRAM): mágneses töltést alkalmazó memóriatípus, amely az elektromos töltéseket alkalmazó DRAM-mal ellenben a tápellátás megszűnése után sem felejt.
  12. "Presence" technológia: A jelenléti technológia lehetővé teszi, hogy megállapítsuk, egy adott felhasználó az interneten van-e, és ha igen, milyen eszközzel kapcsolódott fel.
  13. Üzemanyagcellák: A jövő mobileszközeinek áramforrásai, a jelenlegi akkumulátoroknál sokkalta hosszabb töltések közötti élettartammal.
  14. Elosztott rendszerek: Lehetővé teszik a számítási erőforrások megosztását az interneten keresztül.
  15. Hangportálok: 3-5 éven belül a felhasználók még könnyebben elérhetik majd az internetet, illetve e-mail postafiókjukat telefonokon keresztül.
  16. Elektronikus pénztárca: Az online, közös helyen tárolt személyes pénzügyi és azonosítási információkkal a felhasználók könnyebben kihasználhatják az internetes szolgáltatások lehetőségeit. Ilyen például a Microsoft Passport és a .Net My Services.
  17. Broadband elérés mobilról: A 3G mobilhálózatok szélessávú adatátvitelt biztosítanak a mobileszközök számára.
  18. EUVL (Extreme Ultraviolet Litography): Egy új technológia a jelenleginél akár százszor gyorsabb processzorok készítéséhez. Az EUVL technológiával készült processzorok akár 400 millió tranzisztort is tartalmazhatnak majd.
  19. Új generációs digitális kamerák: A digitális fényképezőgépek képminősége rohamosan fejlődik mind a felbontás, mind a színmélység terén.
  20. Serial ATA: Az Intel soros ATA szabványa akár 600 MByte/s adatátviteli sebesség elérését is lehetővé teszi a számítógép és a merevlemez között.
Kulcsszavak: IDG +legfontosabb trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36