Nagy-Britannia - választási szavazás az interneten

MTI Sajtóadatbank, 2002. január 8. 10:34
Nagy-Britannia lesz a világ első országa, ahol a választópolgárok az interneten keresztül adhatják le szavazataikat.
Ezt Robin Cook, a brit parlament alsóházának vezére jelentette ki a The Guardian brit napilapnak adott interjújában. Cook - aki elavultnak, XVIII. századinak minősítette az ország politikai rendszerének számos részletét - közölte, hogy már az idei helyhatósági választásokon próbajelleggel megteremtik az internetes szavazás lehetőségét, és ha a rendszer sikeresnek bizonyul, a legközelebbi törvényhozási választásokon már teljességgel alkalmazhatják a világháló biztosította lehetőségeket.

A kormány nem titkolja, hogy az internet segítségével a választópolgárok érdeklődését kívánja újraéleszteni, mivel a múlt évi parlamenti választásokon minden idők legalacsonyabb részvételi arányát - 59 százalékot - tapasztalta. Leginkább a fiatalok nem éltek választójogukkal. A törvényhozás alsóházának vezére szerint ennek egyik oka a parlamenti képviselők és a választók közötti közvetlen kapcsolat hiánya. Ezért Robin Cook tervei között szerepel, hogy a világháló segítségével lehetővé tegyék a mindennapos kapcsolatot a választók és a törvényhozás között.

A britek jelentős többsége hozzászokott az internet használatához, tavaly már miden harmadik háztartásnak volt internetes kapcsolata.

Kulcsszavak: politika onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36