Microsoft: Főszerepben a DVD

Tóth Kristóf, 2002. január 10. 12:05
A szoftveróriás Microsoft szerdán licenszszerződést kötött a Sonic Solutions-szal az utóbbi cég DVD felvételi technológiájának hasznosításáról a társaság saját operációs rendszereiben. A többéves megállapodás középpontjában a Sonic AuthorScript nevű technológiája áll, amely DVD videók készítését teszi lehetővé. A Microsoft a lépéssel nem mást szeretne elérni, minthogy a közeljövő Windows felhasználói saját DVD videókat rögzíthessenek számítógépeiken.
A Microsoft tervei arra a jól megfigyelhető trendre épülnek, amely szerint a vezető számítógépgyártók a CD írók helyett egyre több otthoni rendszert látnak el DVD-író, illetve DVD-újraíró meghajtókkal. Az Apple Computer, Compaq Computer, Dell Computer, Gateway, Hewlett-Packard és Sony gyártók a közelmúltban kivétel nélkül adtak ki ilyen számítógépeket. A DVD-író meghajtóval rendelkező számítógépek döntő többségét a gyártók a Sonic DVD szoftverével együtt árulják, a Microsoft azonban szeretné a funkciót a Windows XP-be, illetve az operációs rendszer jövőbeli verzióiba integrálni.

A tavaly ősszel kiadott Windows XP-ben a CD-írás a Roxio -Microsoft által licenszelt- technológiájának köszönhetően immár a fájlmenüből is elvégezhető, a rivális Apple azonban ennél messzebbre ment: A Mac OS-X 10.1.2-es változata már a fájlmenüből is lehetőséget ad DVD adatlemezek írására. "Ez egy út a Microsoft számára, hogy a licenszelt DVD technológia segítségével megelőzze a konkurens Apple Computert" - mondta Roger Kay, az IDC elemzője. "Jelen esetben a Microsoft egy szabványként elfogadott szoftvert készül integrálni a Windows XP-be, ami egy hasznos bővítést jelentene" - tette hozzá Kay.

Tom Kehoe, a Dell Computer szóvivője egyetért Kay-jel abban, hogy a DVD-írási funkciók Windowsba építése logikus és hasznos lépés. "Az operációs rendszerbe integrálva a funkciók használata könnyebbé válik a felhasználók számára, ezért mindannyian támogatjuk" - mondta Kehoe. A Microsoft egyelőre nem közölte, mikorra várható a DVD írási funkciók operációs rendszerbe építése.

Kulcsszavak: Microsoft multimédia DVD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50