Gazdát cserélt a KaZaA

Tóth Kristóf, 2002. január 23. 20:14
A holland KaZaA BV bejelentette, hogy a társaság eladta a KaZaA.com weboldalt, illetve a KaZaA Media Desktop fájlcsereszoftvert az ausztrál, magánkézben lévő Sharman Networks Ltd.-nek. Az eladást követően a Sharman Networks újból szabadon elérhetővé tette a KaZaA szoftverét letöltésre, amely program lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy zenei és videofájlokat osszanak meg egymás között az interneten keresztül.
A KaZaA BV január 17-én jelentette be, hogy a társaság leállítja az azonos nevű fájlcsereszoftver letöltéseit, mivel a társaság az ellene indított szerzői jogi per eredményére vár. Azok a felhasználók azonban, akik rendelkeztek a szoftverrel, továbbra is használni tudták a hálózatot, mivel a KaZaA P2P-alapú (Peer-to-Peer - egyenrangú hálózat) rendszerének nincs központi szervere, és a társaság nem tudja felügyelni azt.

A szerződés szerint a Sharman Networks megvásárolta a KaZaA weboldalát, a KaZaA fájlcsereszoftvert és technológiát, a KaZaA nevet és logót, valamint a FastTrack hálózati technológiájának licencét. A KaZaA rendszere a FastTrack hálózati technológiára épül, amelyet a Grokster és Morpheus szolgáltatások is alkalmaznak. A megállapodás részleteit egyik cég sem kívánta nyilvánosságra hozni.

A KaZaA BV tulajdonosa ugyanaz a Niklas Zennstrom, aki a FastTracket is alapította és vezeti. A KaZaA BV fejlesztői Zennstrom elmondása szerint a jövőben új, innovatív szoftverek kifejlesztésén fognak dolgozni. Az újból elérhetővé tett KaZaA Media Desktop szoftver iránt azonnal komoly érdeklődés mutatkozott. A KaZaA.com számlálója szerint a szoftvert hétfőn másodpercenként átlagosan két felhasználó töltötte le.

Kulcsszavak: +céginfo zene jog RIAA Napster

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36