A múlt évben veszteséges volt az Ericsson

MTI Sajtóadatbank, 2002. január 28. 08:00
A svéd Ericsson távközlési berendezésgyártó a múlt év negyedik negyedévéről 3,5 milliárd svéd korona nettó veszteséget jelentett pénteken. A négy egymást követő negyedév veszteségei után a vállalat működése tavaly a cég történetében első ízben volt veszteséges egész évben is.
Az előző év negyedik negyedében még 2,25 milliárd koronás tiszta nyeresége volt az Ericssonnak.

Az Ericsson a világ legnagyobb mobilhálózati berendezésgyártója és a világ harmadik mobiltelefon-gyártója. Tavaly, a negyedik negyedévben az adó előtti vesztesége 5,1 milliárd svéd korona volt, a harmadik negyedév 5,8 milliárdos vesztesége után. A negyedik negyedévi veszteségben váratlanul benne volt 1,7 milliárd korona kockázati tartalékképzés is Latin-Amerikára. E nélkül az adó előtti veszteség csak 3,4 milliárd svéd korona lett volna, elmaradva elemzők 4,4 milliárdos várakozásától.

Az adó előtti veszteség a múlt évben 21,1 milliárd svéd korona volt. A negyedik negyedévben a bevétel 58,5 milliárd korona volt, az előző év utolsó negyedének 82,1 milliárdja helyett. Ezt a világgazdasági lassulással, azon belül a 2000-ben túlköltekezett s tavaly a beszerzéseiket megnyirbáló, eladósodott távközlési vállalatok nehézségeivel magyarázták.

A negyedik negyedévi értékesítés 58,5 milliárd svéd korona volt, a 2000. negyedik negyedévi 82,1 milliárd helyett. Ebben benne van a mobiltelefon-gyártás és más tevékenységek kiszervezésének hatása is. Az Ericsson tavaly a japán Sonyval közös vegyes vállalatba vitte a mobiltelefon-gyártást saját nyereségességének javítása végett. A vegyes vállalat még mindig csak a nullszaldó közelében van - mondta Kurt Hellström, az Ericsson vezérigazgatója pénteken -, de biztosra vette, hogy az év folyamán már nyereséges lesz.

A vezérigazgató péntek délelőtt azt mondta a CNBC hírtévének, hogy az első negyedév általában is nehéz lesz, az értékesítés akadozását nem fogja ellensúlyozni a költségcsökkentés, működési vesztség várható, de egész évre folyamatos javulást vár. A cég 5 százalékos működési megtérülést vár az idén a tavalyi szerkezetváltás eredményeképp, habár az értékesítés akár 10 százalékkal is elmaradhat a tavalyitól, összhangban a piaci helyzettel.

Az Ericsson vetélytársa, a finn Nokia - a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója - ennél nagyobb, 15 százalékos eladásnövelést tervez az idén, ám a világon második helyezett amerikai Motorola az eladásokban az idén 5-10 százalékos visszaesésre számít, és a harmadik negyedévben vár visszatérést a profithoz, tizennyolc havi veszteség után.

Az Ericsson péntek délelőtt 48,80 svéd korona volt a stockholmi értéktőzsdén, 2 koronával, azaz 3,96 százalékkal olcsóbb a csütörtöki zárónál. A részvény 50,50 koronán nyitott pénteken.

Kulcsszavak: Ericsson +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14