Technológiai korszakváltás a szoftveriparban

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. március 11. 09:41
Sikolya Zsolt, a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság, Elektronikus Kormányzat Főcsoport főosztályvezetője nyitotta meg az IQSOFT Rt. kormányzati informatikusok számára szervezett szakmai délelőttjét. Sikolya Zsolt bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Információs Társadalom Stratégia és az Elektronikus Kormányzat Program végrehajtásából fakadóan megnőtt a kormányzati informatikával foglalkozó szakemberek felelőssége.
A szolgáltató állam az internet lehetőségeinek kihasználásával tud a polgárok és a gazdálkodó szervezetek számára mind több, helyhez és időhöz nem kötött lehetőséget nyújtani az elektronikus ügyintézésre. Ennek érdekében korszerű informatikai alkalmazási rendszerek kifejlesztésére, a meglévő rendszerekhez történő integrálására van szükség.

Ilyen alkalmazási rendszereket csak modern szoftverfejlesztési módszertanok, és eszközök alkalmazásával lehet gyorsan és a lehető legkevesebb hibával kidolgozni. A kormányzati informatikusok mint megrendelők számára azért hasznos ezeknek az eszközöknek a megismerése és alkalmazása, mert általuk pontosabban követhetik a teljes fejlesztési folyamatot, a projekt előrehaladását, a változásokat. A módszerek a tesztelésre is kiterjednek, így biztosítható a kidolgozott szoftver rendszerek magas minősége és terhelhetősége.

A március 5-i „Technológiai korszakváltás a szoftveriparban” c. szeminárium előadásai bemutatták a szoftver fejlesztés teljes életciklusára kiterjedő, korszerű objektumorientált fejlesztési technológiákat, valamint az elektronikus kormányzat megvalósítására alkalmas portál-, és integrációs megoldásokat.

Az IQSODFT Rt-t Verseghi-Nagy Miklós, az IQSOFT új ügyvezető igazgatója mutatta be, a szakmai tevékenységről Dr. Langer Tamás műszaki igazgató beszélt .

Dr. Molnár Bálint, a Budapest Közgazdasági és Államigazgatási Egyetem docense az objektumorientált szoftverfejlesztési technológiák újdonságát, jelentőségét ismertette.

Nick János, az IQSOFT Rt. vezető munkatársa az Rational cég teljes fejlesztési életciklusra kiterjedő módszereit (RUP – Rational Unified Process) és a módszertant támogató eszközöket mutatta be. A Rational szoftver termékeit Magyarországon az IQSOFT terjeszti és támogatja, oktatásáról az IQSOFT-John Bryce Oktatóközpont gondoskodik.

Kajári Gábor, a Magyar Posta Rt. főmunkatársa a RUP bevezetési és alkalmazási tapasztalatairól számolt be.

Kovács András, az IQSOFT technológiai igazgatója azokat a korszerű portál-, és alkalmazásintegrációs megoldásokat mutatta be, amelyek az elektronikus kormányzat bevezetését támogatják. Ezek közül a legnagyobb szoftver megoldásszállítók termékei, mint az IBM WebSphere család, a BEA WebLogic, az IONA, megtalálhatók az IQSOFT kínálatában.

Az IQSOFT a legkorszerűbb szoftver megoldásokra alapozva, a szakmai napon ismertetett RUP módszertan és Rational eszközök felhasználásával végzi az egyedi alkalmazási rendszerek fejlesztését. Referenciái között olyan jelentős fejlesztések szerepelnek, mint az IBM Magyarországi Kft. fővállalkozásában kivitelezett MeH Kormányzati Portál vagy a MOL Intranet portálja.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14