Compaq: 10 százalékos árbevétel-növekedés az idén

MTI Sajtóadatbank, 2002. március 13. 09:39
A Compaq Computer Magyarország Kft. az idén 10 százalékos árbevétel-növekedésre számít, amelynek túlnyomó részét a vezeték nélküli megoldások és az ahhoz kötődő szolgáltatások bővülésétől várja - közölte Beck György vezérigazgató, a cég keddi termékbemutatóján Budapesten.
Tavaly a vállalat a 2000. évhez hasonlóan 40 milliárd forint forgalmat bonyolított. Az árbevétel 40 százaléka rendszerintegrátori, szerviz és egyéb szolgáltatásokból, a fennmaradó hányad pedig személyi számítógépek, vállalati szerverek, tárolóeszközök eladásából származott.

Beck György jelezte: a Compaq az idei árbevétel-növekedést egyrészt a Magyarországon másfél éve forgalmazott IPAQ zsebszámítógép család értékesítésének felfutásából, nagyobb részt pedig az ahhoz kapcsolódó vezeték nélküli megoldások, szolgáltatások bővülésétől reméli.

A Compaq zsebszámítógépekből 2000-ben 1100-at, 2001-ben 2300-at forgalmazott, az idén pedig akár 5 ezer is elfogyhat ezekből a kézi berendezésekből a folyamatosan fejlesztett kiegészítő eszközöktől függően - mondta a vezérigazgató, hozzátéve, hogy az IPAQ készülékek piacán jelenleg mintegy 40 százalékos részesedésükkel piacvezetők.

Utalt arra, hogy a 140-190 ezer forintba kerülő zsebszámítógépek értékesítése a cég forgalmán belül várhatóan a jövőben sem képvisel jelentős hányadot, inkább az ahhoz csatolható vezeték nélküli adatátviteli eszközök, így az azokkal hagyományos mobiltelefonná, digitális kamerává, szkennerré bővíthető alkalmazások rejtenek üzleti lehetőségeket.

Vityi Péter, a zsebszámítógépek operációs rendszerét, illetve az egyéb technológiát biztosító Microsoft magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az alkalmazások jövőbeni továbbfejlesztéséhez egységes szoftverrendszerre van szükség, ezt cégük nyár elejére biztosítja.

Az egységes fejlesztői környezet lehetővé teszi, hogy a különböző méretű számítógépek, laptopok, palmtopok, IPAQ készülékek, továbbá az autók számítógépei, az otthoni televíziók, mobiltelefonok kompatibilisek legyenek, és vezeték nélkül is kommunikálhassanak egymással - mutatott rá az ügyvezető igazgató.

Budafoki Róbert, a hálózati infrastruktúrát, és a különböző kiegészítőket biztosító Cisco magyarországi cégének vezérigazgatója hivatalos becslésekre hivatkozva beszámolt arról, hogy tavaly Európában vezeték nélküli, mobil informatikai megoldásokat 8 millió ember használt, ami 2005-ra 20 millióra nő. Főleg az üzleti és egészségügyi szférában terjednek majd ezek a modern, jelentős mértékben IPAQ készülékeken alapuló technológiák.

Beck György szólt arról, hogy a Compaq internet infrastruktúra, illetve tárolóeszköz fejlesztésével foglalkozó központját kibővítették egy vezeték nélküli megoldásokat kutató központtal.

Kulcsszavak: Compaq-hu +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50