Dagad a botrány DVD+RW - DVD+R ügyben

Tóth Kristóf, 2002. március 21. 09:45
Mint ahogy arról a napokban többször is beszámoltunk, a DVD+RW Alliance szárnyai alá tartozó nagy gyártók a hannoveri CeBIT 2002 szakkiállítás keretein belül egytől egyig bemutatták azon vadonatúj, második generációs DVD-íróikat, melyek a DVD+RW mellett immár a DVD+R szabvánnyal is teljes mértékben kompatibilisek. Ez eddig mind nagyon szép és nagyon jó, ugyanis a vastagabb pénztárcájú felhasználók máris rohanhatnak a számítástechnikai kereskedésekbe az ilyen új generációs DVD-írókért, azonban mi a helyzet azon felhasználókkal, akik néhány hónapja vásárolt első generációs DVD-írókkal rendelkeznek?
Nos, ezen felhasználók nagy része most becsapottnak érezheti magát. Adódik a kérdés, hogy vajon miért is? A válasz egyszerű: a DVD+RW Alliance egyik oszlopos tagja, név szerint a Hewlett-Packard az elmúlt hónapokban elhitette a felhasználókkal, hogy az első generációs DVD-írók a megfelelő firmware frissítést követően pillanatok alatt a DVD+R szabvánnyal kompatibilissé tehetők, ezzel pedig a cég arra ösztökélte a jó népet, hogy nyugodt szívvel vásárolják csak az első generációs DVD-írókat, a jövőbeli DVD+R upgrade-del ugyanis semmi gond nem adódhat.

A Hewlett-Packard tehát azt állította, hogy a HP dvd100i típusjelzésű közelmúltban debütált első generációs DVD-író DVD+R kompatibilissé tétele gyerekjáték lesz a felhasználók számára, és kezdetben a DVD+RW Alliance-hoz tartozó egyéb cégek is hasonló állásponton voltak. Ez az álláspont az idő múltával azonban szépen lassan változni kezdett, e héten pedig úgymond robbant a bomba, ugyanis a Hewlett-Packard a napokban hivatalosan is bejelentette, hogy az első generációs DVD+RW meghajtói számára nem ad ki olyan firmware frissítést, melynek alkalmazása után ezen régebbi, egyébként alig pár hónapos DVD-írók is képesek lennének a DVD+R lemezek írására és olvasására. Ezzel párhuzamosan a Hewlett-Packard képviselői bejelentették a cég azon második generációs DVD-íróit, melyek már alaphelyzetben képesek mind a DVD+RW, mind a DVD+R lemezek írására és olvasására, valamint elmondták, hogy a cég vezetősége megpróbál valamiféle megoldást találni a most magukat esetlegesen becsapottnak érző, első generációs DVD-íróval rendelkező felhasználók számára.

"Úgy vélem, hogy a velem egy cipőben járó felhasználókat egyszerűen becsapták, amikor nem is olyan régen még azt ígérték, hogy a DVD+R upgrade-del semmi probléma nem lesz. Én alig négy hónapja vásároltam meg életem első DVD-íróját, egy HP dvd100i típusú DVD+RW meghajtót, melyet most szeretnék DVD+R kompatibilissé tenni. Szerintem a Hewlett-Packard mostani viselkedésével egyszerűen azt szeretné elérni, hogy az emberek cseréljék le az alig pár hónapos DVD-íróikat" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Leo Lorenzetti, egy a sok felháborodott felhasználó közül.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14