Tüntetésszervezés SMS-ben

Axel Dávid, 2002. április 2. 05:21
Hazánkban első alkalommal szerveznek tüntetést a rádiótelefonokra kézbesített rövid szöveges üzenetek (SMS) segítségével. Egy április 2-i rendezvényt hirdetnek ily módon. Az SMS-ben egy ismert jobboldali politikus múlt heti kijelentése miatt tüntetésre invitálják a címzetteket, illetve arra kérik őket, hogy legalább tíz ismerősnek küldjék tovább.
6 nap múlva lesz az első olyan választás első fordulója Magyarországon, amelynek kampányában már óriási szerepe van a legmodernebb kommunikációs eszközöknek, az e-mailnek, a webnek és az SMS-nek. Utóbbi lehetőségeit az SZDSZ használta ki leginkább. Akadt viszont példa arra is, hogy mindmáig ismeretlenek az MSZP kormányfőjeltöltje ellen folytattak politikai hecckampányt szintén short message-ek formájában. Az MSZP sajtóirodájának decemberi közleménye szerint ismeretlenek a párt miniszterelnök-jelöltjének, Medgyessy Péternek a nevével visszaélve olyan SMS-eket küldtek szét, amelyek alkalmasak lehetnek a jelölt és a párt lejáratására. A "Kedves Elvtárs! Építsük együtt a szocializmust!" kezdetű, tömegesen szétküldött üzenetek miatt a politikai tömörülés ugyanakkor nem tett feljelentést.

Ezúttal viszont Kövér László Fidesz-MPP alelnök múlt heti "akasztásos" kijelentései miatt küldenek elektronikus üzeneteket mobilosoknak.

"Gyere tüntetni április 2-án 17 órára a Fidesz-székház elé a Kövér-féle gyűlöletbeszéd ellen! Ezt pedig küldjed tovább 10 példányban!" - ez a most terjesztett SMS tartalma, amely tömegesen érkezik az előfizetők készülékére, sőt úgy tudjuk, már e-mailben is terjed az interneten. A rövid szöveges üzenetben arra nincs utalás, hogy ki küldi az üzenetet. A Prím Online információi szerint a rendezvényt az Otthont Magyarországból Összefogás szervezi. Az eseményt a weben is hirdetik, a szocialisták honlapján kiemelt helyen szerepel a felhívás. Gál J. Zoltán MSZP-kampányfőnök az egyik internetes portálnak nyilatkozva azt mondta, nem ők küldték szét az üzenetet, de egyetértenek a civil kezdeményezés céljaival. Amit az ügyről még tudni érdemes, az az, hogy az üzenetek nem ismeretlen (például pártközeli) számokról, hanem a címzettek ismerőseitől, baráti körétől érkeznek. Tehát sokan valóban továbbküldik néhány példányban - ez nyilván nem rossz üzlet a GSM-szolgáltatóknak (Vodafone, Pannon, Westel) sem.

A telefonos kampányolást választotta egyébként 1998-ban, az előző parlamenti ciklus végén Orbán Viktor, akkor mint még pártelnök. Az ő és Deutsch Tamás magnóra rögzített kampánybeszédét hallhatták azok, akiknek neve a telefonkönyvben szerepelt. A telefonszámokat ugyanis az akkor érvényes telefonkönyvekből gyűjtötte ki a Fidesz kampánystábja.

Kulcsszavak: SMS +fohir politika

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14