A Sharp megkezdte a Zaurus linuxos kéziszámítógép forgalmazását

Tóth Kristóf, 2002. április 4. 21:58
A Sharp a nagyobb gyártók közül elsőként kezdte meg Linux operációs rendszerrel ellátott kéziszámítógépének forgalmazását. A cég tavaly év végén jelentette be a Zaurus SL-5500-at, mely eszköz forgalmazásának kezdési időpontját akkoriban az idei év első negyedében jelölték meg. Kicsit késve ugyan, de az új kéziszámítógép végül is a napokban világszerte megjelent a boltok polcain, és a Sharp vezetői szerint hamarosan közkedvelt eszközzé fog válni.
A Sharp Zaurus SL-5500 típusjelzésű kéziszámítógép "lelkét" az Intel 206 MHz-es frekvenciájú StrongARM processzora, valamint a Lineo nevezetű Linux operációs rendszer képezi, ezenkívül pedig 64 MB memória, egy CompactFlash és egy Secure Digital bővítőhely, valamint egy 320x240 pixeles felbontású, 16 bites színmélységű LCD kijelző is megtalálható az apró, ámde nagy tudású számítógépben. A Sharp Zaurus SL-5500 esetében mindenképpen említést kell tennünk arról a parányi kicsusszanó billentyűzetről, mely igény szerint használatba vehető, ezenkívül pedig adatbevitel céljából természetesen az eszköz kézírás-felismerő technológiáját is igénybe lehet venni.

A Sharp képviselői a mostani bejelentés kapcsán elmondták, hogy a Zaurus SL-5500 forgalmazása először az Egyesült Államokban kezdődik meg, később azonban a világ más régióiban is megvásárolható lesz a cég újdonsága. A Sharp linuxos kéziszámítógépe egyébként korántsem olcsó mulatság, ára ugyanis kereken 500 dollár, vagyis a Sharp a Zaurus SL-5500-et nem meglepő módon elsősorban a sikeres üzletemberek "játékszerének" szánja.

Habár a Sharp vezetői az eszköz nagy sikerében bíznak, egyes szakértők arra figyelmeztetnek, kétséges, hogy egy ilyen nagyon drága, linuxos kéziszámítógép iránt lesz-e megfelelő kereslet.

"Nem vagyok benne biztos, hogy az üzletemberek nagy számban vásárolnak majd ilyen és ehhez hasonló linuxos kéziszámítógépeket, ugyanis mivel a Linux operációs rendszer még az asztali számítógépek piacán sem tudott igazán elterjedni, sokan idegenkednek tőle. A linuxos kéziszámítógépeknek elsősorban alacsony áruk révén kellene hódítaniuk, azonban a Sharp újdonsága esetében alacsony árról semmiképpen sem beszélhetünk" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Kevin Burden, az IDC piackutató cég szakértője.

Kulcsszavak: pda Sharp Linux +fohir

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50