Visszaminősítette a Standard and Poor's a Matávot

MTI Sajtóadatbank, 2002. április 10. 21:38
A korábbi negatív kilátású vizsgálat végeztével az elsőrendű szuverén magyar devizaadósi minősítés alá, a közepes befektetői sávba sorolta vissza a Matáv hosszú futamú adósi besorolását hétfőn a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő.
A hétfői bejelentés szerint a magyar távközlési szolgáltató eddigi A mínusz - a szuverén osztályzattal egyező - hosszú távú besorolása BBB mínuszra változik. Az S and P egyben levette a céget a negatív figyelőlistáról; az új osztályzat kilátása stabil.

A Matáv osztályzatrontásának előzményeként a hitelminősítő hétfőn leértékelte a vezető német távközlési társaságot, a Deutsche Telekomot - a Matáv stratégiai befektetőjét - is, szintén A mínuszról BBB pluszra. A hétfői intézkedést a Deutsche Telekom romló adósságleépítési kilátásaival indokolták a Standard and Poor'snál.

A cég február 27-én jelentette be, hogy negatív kilátású felülvizsgálat alá helyezte a Magyar Távközlési Rt. akkor még A mínusz szintű vállalati adósi besorolását. A nemzetközi hitelminősítő akkori londoni közleménye szerint a lépés előzménye az, hogy előző nap a Deutsche Telekom most lerontott, akkor még ugyancsak A mínusz hosszú távú besorolását szintén negatív figyelőlistára tették, s a Matáv adósi osztályzata mindaddig a DT-ével összhangban mozog, amíg a magyar cég stratégiai befektetője a Deutsche Telekom.

A hétfői visszaminősítés indoklásában is az áll, hogy a Matáv többségi - 59,5 százalékos - birtokosa a DT, s a magyar cég besorolása és a besorolás kilátása továbbra is a német anyacégével együtt fog változni.

A Deutsche Telekomnál március 19-én közölték, hogy elhalasztják adósságcsökkentési céljukat, csökkentik beruházásaikat és határidő nélkül elhalasztják a mobilszolgáltató leányvállalat, a T-Mobile tőzsdei kibocsátását is. A német távközlési vállalatnál közölték, hogy az adósságot ezentúl is 50 milliárd euróra akarják csökkenteni a tavaly év végi 62,1 milliárdról, de ezt a célt ez végéig már nem tudják elérni, hanem csak a jövő év végéig. A Deutsche Telekom a harmadik generációs koncessziók két évvel ezelőtti megvásárlásával és külföldi - elsősorban amerikai - részesedések megszerzésével duzzasztotta fel adósságát.

A T-Mobile kibocsátását - amelyből elvileg 10 milliárd eurót várnak - a távközlési részvények változatlanul gyenge piaci teljesítményére tekintettel halasztották el; korábban az első félévre tervezték.

A Matáv hétfőn 0,2 százalékos emelkedéssel 992 forinton zárt a budapesti értéktőzsdén; a BUX index 3,17 százalékkal erősödött ugyanaznap.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55