IIS zeneterjesztési per: kártérítés a lemezkiadóknak

Tóth Kristóf, 2002. április 10. 20:43
A lemezkiadók a közelmúltban indítottak pert az Integrated Information Services (IIS) ellen, amely egy külön vállalati szerveren lehetővé tette alkalmazottainak a szerzői jogok által védet mp3 zenefájlok egymás közötti terjesztését.
Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) keddi bejelentése szerint a technológiai konzultációval foglalkozó arizónai Integrated Information Services peren kívül belegyezett, hogy 1 millió dollár kártérítést fizet a kiadóknak. Az IIS, amely többek között digitális tartalmak titkosítására alkalmas szoftvereket is fejleszt, állítólagosan lehetővé tette alkalmazottainak, hogy azok egy dedikált vállalati szerveren különféle előadók zenéit terjesszék egymás között.

"Mindez egyértelmű üzenet a társaságoknak, hogy a szerzői jogok megsértésének komoly következményei vannak" - mondta Matt Oppenheim, a RIAA (Record Industry Association of America) jogi kérdésekkel foglalkozó részlegének elnökhelyettese. A RIAA, amely a vezető lemezkiadók érdekeit képviseli, egy e-mail üzenetből szerzett tudomást az illegális zenefájlcsere-hálózatról.

Azok a társaságok, illetve egyetemek, amelyek lehetővé teszik belső hálózatukon a zene- és videofájlok terjesztését, az utóbbi időben egyre nagyobb nyomás alatt vannak a szórakoztatóipar képviselői részéről. A lemezkiadók ez idáig az olyan szoftverek fejlesztőit vették célba, amelyek a nyilvánosság által is elérhető fájlcserehálózat alapjait képezik. A közelmúltban azonban egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek a belső hálózatok is.

Bár a társaságok a perektől tartva egyre inkább leállítják ilyen hálózataikat, számos iskola továbbra is megengedi az mp3 fájlok terjesztését.

Kulcsszavak: mp3 jog IIS RIAA

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36