Közmű szoftver az Érd és Térsége Víziközmű Kft.-nél

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. április 11. 09:31
Az FCI-Fischer Kft. által fejlesztett Közmű IIR szoftver lefedi egy vállalat teljes működési folyamatait az alapoktól a vezetésig. Az integrált információs rendszer bevezetésének első fázisát a napokban zárják le az Érd és Térsége Víziközmű Kft.-nél. A bevezetésnél szerzett tapasztalatokról kérdeztük az ÉTV Kft. ügyvezető igazgatóját, Bertók Józsefet.
Az ÉTV Kft.-t mi késztette a rendszer bevezetésére?

A témában jártas szakemberek ismerik, hogy a szolgáltatási tevékenységet, a fogyasztók mind magasabb színvonalon történő kiszolgálásával, folyamatosan biztosítanunk kell. Tulajdonosi szinten folyamatos elvárásként jelentkezik a társaság működésének átláthatóvá tétele. A cég tulajdonosai a települési önkormányzatok, amelyek egyben a hatósági ár meghatározói is.

Ezek a kívánalmak teljesülnek a rendszer bevezetésével?

Erre igazából a reményemet tudom kifejezni, mivel a bevezetés nagy részén ugyan túl vagyunk, de a tényleges használat most kezdődik el. Az eszközöket, a reálfolyamatokat és az ehhez kapcsolódó költségeket nyilvántartja és összeveti egymással a program. A közeljövőben tesszük fel a "sapkát", azaz a rendszerre egy teljes vezetői információs modult húzunk, amely biztosítani fogja a tervezhetőséget és a terv/tény elemzés lehetőségét.

Mennyire volt bonyolult, és mennyi ideig tartott a fejlesztés?

A fejlesztést tanácsadó partnerünk, az FCI-Fischer Kft. végezte, amely a céget a korábbi kapcsolataink alapján jól ismeri. Mi ügyfélként és szakértőként vettünk részt a folyamatban. A fejlesztés és a folyamatokhoz való igazítás két évet vett igénybe, amely időszak alatt rendszeresen egyeztettünk. A teljes bevezetést nagyban támogatta partnerünk, amely épített az együttes tapasztalatainkra. A bevezetés sajátossága, hogy a közműeszközök nyilvántartásához szükséges nagy tömegű adat migrációját az ugyancsak régi partnerünknek számító Hydroconsult Kft. végezte el egy részletes, térinformatikai alapú hálózat hidraulikai modell elkészítését követően.

Az Önök részéről milyen együttműködést igényelt a bevezetés?

A folyamatban mindkét részről szakértők voltak delegálva, akiknek a folyamatok feltérképezése, majd az elkészült programrészek tesztelése volt a feladatuk. A szoftver elkészülte után a bevezetés igényelte az egész kollektíva gondolkodásának és munkamódszerének átgondolását, amely után nyereségként jelentkezett a szervezettség növekedése, párhuzamos folyamatok kiszűrése.

Ön mikorra várja, hogy a program hasznosan fogja elősegíteni munkáját?

Reményeim szerint egy-két hónapon belül kézzelfogható eredménye lesz a bevezetésnek, elsősorban a munkaszervezés, illetve néhány, a rendszer által automatizált munkafolyamat terén. A rendszer igazi értéke és haszna azonban csak közép- és hosszú távon lesz érzékelhető, ennyi idő szükséges ugyanis a rendszer pontosságának optimálissá válásához (munkalapos rendszer precíziós működése, műszaki adattár teljes és pontos feltöltöttsége). Ekkorra gyakorlatilag a vállalati folyamatok teljes körű nyomon követése, tervezhetősége és ellenőrizhetősége valósul meg. A vállalat egészére kiterjedő tervezhetőséget és ellenőrizhetőséget a következő fázisban kifejlesztendő kontrolling rendszer fogja biztosítani. Fontosnak tartom azt is megemlíteni, hogy a jövőbeni informatikai fejlődés viszonylatában is jelentős értéket képvisel a vállalat által működtetett közműeszköz-rendszer elektronikus nyilvántartása.

Mik a jövőbeni terveik?

A szoftver által tárolt adatokra és a tanácsadó partnereink munkájára támaszkodva létre kívánunk hozni egy digitális térképet, illetve térinformatikai rendszert, amely a műszaki szakember kollégáimnak nagy segítséget fog nyújtani a teljes víz- és csatornahálózat átlátásában.

A Közmű IIR programcsomag 15 modulja egy rendszerként, közös adatbázisban kezeli a vállalat reál- és gazdasági folyamatait. Az egyes modulok egy-egy fő (csatornaszolgáltatás, vízszolgáltatás stb.) és kiegészítő (hibaelhárítás, karbantartás stb.) tevékenység informatikai támogatását látják el. A modulok közötti online kapcsolat az egyes munkahelyek közti kommunikációt biztosítja. Ennek köszönhetően megvalósul a szervezet szabályozott horizontális és vertikális információáramlása.

A reálfolyamatok követésének alappillére a teljes körű munkalapos rendszer. A munkalaprendszer nyomon követi a munkafolyamatok erőforrás-ráfordításait, miközben eszközhöz és költséghelyhez rendeli azokat.

A rendszer legfelső szintjét kontrolling és vezetői információs modul jelenti, mely összesített adatokkal teljes áttekintést nyújt a vállalat felett, miközben a lehetőséget teremt egyes információk mélyebb elemzésére, folyamatok okainak feltárására. Ugyancsak ebben a programrészben van lehetőség az üzleti tervezésre, a terv-tény vizsgálatok elvégzésére.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38