A Mobilkom a TA-é lesz

MTI Sajtóadatbank, 2002. április 12. 07:56
Hivatalosan is közölte a Telecom Italia (TI) mobil leányvállalata, a TIM, hogy eladja az osztrák Mobilkomban, a legnagyobb osztrák mobilszolgáltatóban lévő 25 százalék plusz egy részvényes meghatározó kisebbségét a Telekom Austriának (TA), a Mobilkom anyavállalatának.
A TA és főrészvényese, az osztrák állami vagyonkezelő (ÖIAG) ugyan még tartózkodott attól, hogy nyilatkozzék az ügyben, ám a tényt Marco De Benedetti, a TIM igazgató tanácsának elnöke az osztrák lapok csütörtöki közlése szerint már szerdán bejelentette.

A TI hatalmas adóssága törlesztése érdekében számos részesedésétől válik meg, így a TA-ban és a Mobilkomban tartott részétől is, előbb azonban most a Mobilkomban lévő 25 százalék plusz egy részvényről intézkedik. A legutóbbi, két héttel ezelőtti értesülések szerint már csak az áron volt vita. Akkor a TI egymilliárd eurót szeretett volna kapni a Mobilkom-részért, ám már akkor is világos volt, hogy ilyen árat nem érhetnek el a TA-nál, amely 700 milliót kínált. A TI érdekeltsége 1997. áprilisban vásárolta a Mobilkom-részt 8,4 milliárd schillingért (610 millió euró).

A Der Standard című bécsi lap csütörtöki közlése szerint most arról van szó, hogy az ár a kért milliárdnál kevesebb, de a kínált 700 milliónál több lesz, és hogy a szerződés úgyszólván elkészült. Hátra van tehát a TA felügyelőbizottságának és a június 12-re kitűzött közgyűlésének jóváhagyása, a vállalat ilyenkor szokásos átvizsgálása ugyanis puszta formalitás, hiszen mind az eladó, mint a vevő alaposan ismeri a céget.

A TI-nek a Telekom Austriában is van 29,8 százalékos része, de azzal némileg más a helyzet: ott ugyanis nem csupán az árról van vita, hanem nem ismertek a TA-főrészvényes ÖIAG tervei sem. A rész harmadik félnek a szindikátusi szerződés értelmében 2003 őszéig csakis az ÖIAG hozzájárulásával értékesíthető. Egyes lapok tudni vélik, hogy a TI birtokában lévő TA-részt milánói bankoknál akarja átmenetileg "leparkolni". A TI 1998. októberben nyerte el a TA-nak először a 25 százalékát plusz egy részvényét 27,2 milliárd schillingért (1,977 milliárd euró).

A TI adósságai 2001 végén 21,9 milliárd eurót tettek ki, és ezt idén év végéig 18,3 milliárdra, jövőre pedig 15 milliárdra szándékozik csökkenteni.

A Der Standard csütörtökön egyébként meglepő stratégiai fordulatnak minősítette, hogy De Benedetti elmondta: érdeklődik a német piacra való belépés iránt. Az osztrák lap rámutatott, hogy a terjeszkedés mint olyan ellentétben áll Marco Tronchetti Provera TI-elnök irányvonalával, amely szerint a TIM-nek csakis Olaszországra és Dél-Amerikára kellene koncentrálnia, és legfeljebb néhány dél-európai részesedést szabadna megtartania. Másfelől a terjeszkedési tervek mellett nem látszik logikusnak a Mobilkom-rész eladása, hiszen a Mobilkomnak részesedése van szlovén és horvát szolgáltatókban, és ezzel biztosítja az összeköttetést Görögország felé, és a németországi megjelenés esetén az Észak felé vezető láncszemet is. A lap azonban hozzátette: a TIM, a korábbi terveivel ellentétben, soha nem tudta megszerezni a Mobilkom egészét, és nyilván most ebből vonja le a konzekvenciát.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14