Továbbra is a Vivendi húzza az európai részvényindexeket

MTI Sajtóadatbank, 2002. április 15. 07:38
Tovább erősödtek az európai benchmark részvényindexek pénteken a kora délutáni kereskedelemben. Az amerikai határidős indexek pluszban vannak, így van rá esély, hogy az európai tőzsdék felkapaszkodjanak a csütörtöki zuhanás végén elért hathetes mélypontról.
A pénteki korrekciót a Vivendi Universal vezeti, amely csütörtökön a legnagyobb vesztesek között volt. A telekomszektor befektetői érezték, hogy csütörtökön túllőttek a célon, erősödik a Vodafone is, s a nap elején gyengülő Nokia is magához tért.

A páneurópai benchmark FTSE Eurotop 300 index és az ötven legnagyobb kapitalizációjú európai részvény áralakulását követő DJ Euro Stoxx 50 index 0,2-0,3 százalékkal erősödött. Mindkét index hathetes mélyponton zárt csütörtökön.

A Wall Street határidős részvényindexei pluszban vannak, miután az IBM az amerikai tőzsdezárás utáni kereskedelemben már erősödött az azt megelőző nagy esés után. Elemzők szerint a volatilis árfolyammozgások igen gyakoriak lehetnek az ellentmondásosnak ígérkező gyorsjelentési szezonban.

A jövő héten a brit csipgyártó ARM Holdings, a holland Philips, a Nokia, a Motorola, a Sun Microsystems és a Gateway közli első negyedéves eredményeit.

A Vivendi 3,46 százalékos drágulásának köszönhetően a médiaszektor átlagárfolyama emelkedett a legjobban a szektorok közül. A Vivendi jegyzése csütörtökön négy és fél éves csúcsra esett.

A csütörtökön szintén négy éves mélyponton levő Vodafone 0,67 százalékkal erősödött pénteken. Ennek nyomán a DJ Stoxx szektorindexei közül a telekomszektor is emelkedett annak ellenére, hogy a brit MM02 mobilszolgáltató pénteken 1,85 százalékkal gyengült a csütörtöki 11 százalékos zuhanás után.

Szintén trenddel szemben gyengült a Telecom Italia árfolyama, miután leányvállalata, az Olivetti 1,5 milliárd értékben bocsátott ki kötvényeket - tovább rontva ezzel a társaság eladósodottságát.

Az energiarészvények az olajárak csökkenésével párhuzamosan gyengültek, az árfolyamok nem szöktek az egekbe a venezuelai olajválság miatt. A francia TotalFinaElf és a brit BP egyaránt 0,89 százalékkal illetve 0,42 százalékkal gyengült.

A svájci Novartis gyógyszergyár árfolyama 1,8 százalékkal drágult, a részvényt a CSFB "vétel"-re minősítette fel a korábbi "tartás" után, s 73 frank célárfolyamot jelölt meg rá. A versenytárs Roche ezúttal nem volt képes meglovagolni ezt a hullámot, mivel egy svájci lap szerint a társaság nagyrészvényesei nem támogatnának egy fúziót a Roche-val.

Két spanyol nagybank, a Santander Central Hispano és a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria egyaránt drágult, miután a Goldman Sachs emelte célárfolyamukat.

A német Henkel szintén emelkedett az európai kereskedelemben, miután a cég nyertese lehet az MCSI indexek átsúlyozásának. A Morgan Stanley Capital Investment (MSCI) - amelynek benchmark indexeit körülbelül 3,5 ezer milliárd dollár befektetés követi - a korábbi kapitalizáció alapú súlyozásról a közkézhányad alapú súlyozásra tér át.

New York-ban a Dow Jones Industrial 1,98 százalékkal, a Nasdaq Composite 2,37 százalékkal zuhant csütörtökön.

A francia-olasz STMicroelectronics és a holland Philips árfolyama enyhén emelkedett, miután a két cég Párizsban közölte, hogy csipgyártó együttműködésükbe bevonták az amerikai Motorolát is.

Kulcsszavak: +legfontosabb trend tőzsde

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14