300 millió dolláros Intel-kártérítés

Tóth Kristóf, 2002. április 16. 20:40
Az Intel beleegyezett abba, hogy legalább 300 millió dollárt fizet az Intergraph-nak, ily módon vetve véget egy immár több éve húzódó bírósági pereskedésnek - áll a két cég által az üggyel kapcsolatban közösen kiadott nyilatkozatban.
A két cég között hétfőn létrejött megállapodás értelmében az Intel 300 millió dollárt utal át az Intergraph számlájára, így pedig véget ér az a több éves pereskedés, melyben a felperes Intergraph azzal vádolta meg az Intelt, hogy az a Pentium sorozatba tartozó processzorai esetében olyan technológiákat használt fel, melyek szabadalmi jogai a Huntsville-i (Alabama) székhelyű Intergraph tulajdonában vannak. Az Intel ezenkívül abba is beleegyezett, hogy 150 millió dollárt fizet az Intregraph-nak, amennyiben egy másik, az Intel Itanium processzorokkal kapcsolatos bírósági perből az Intergraph kerül majd ki győztesen, sőt a chipgyártó újabb 100 millió dollárt fizet az Intergraph-nak, amennyiben az üggyel kapcsolatban a fellebviteli bíróság is az Intergraph-ot hozná ki győztesen. Erről Chuck Mulloy, az Intel szóvivője számolt be a sajtó képviselőinek.

A mostanság elsősorban a különböző szolgáltatásokra és szoftverekre fókuszáló Intergraph korábban jelentős erőkkel volt jelen a hardverpiacon, és - mint az ismeretes - az Intergraph a '80-as évek végén, a '90-es évek elején legyártotta Clipper nevű processzorát, mely később a cég munkaállomásaiban jutott fontos szerephez. Az Intergraph nem sokkal később, egész pontosan 1993-ban úgy döntött, hogy elveti a Clipper-projektet, és ettől az évtől kezdve az Intergraph már Intel chipeket használt munkaállomásai esetében. Minden esetre az Intergraph időben gondoskodott az említett Clipper-processzor esetében használatos különböző technológiák szabadalmaztatásáról, így később ez lett az Intellel való pereskedés alappillére, ugyanis az Intergraph azt állította, hogy az Intel a Pentium-processzorok esetében több olyan megoldást is alkalmazott, melynek szabadalmi jogai az Intergraph tulajdonában vannak.

A két cég között most létrejött megállapodás egy immár több mint négy éve folyó bírósági tárgyalássorozatnak vetett véget. Az Intergraph 1997 novemberében perelte be az Intelt, mondván, hogy a chipgyártó egyrészt megsértette az Intergraph szabadalmi jogait, másrészt pedig megszegett több állami és trösztellenes törvényt. A szövetségi bíróság a trösztellenes törvény megsértésével kapcsolatos vádakat nem tartotta megalapozottnak, sőt később a szabadalmi jogsértéssel kapcsolatos vádakat is elvetette, azonban ezt követően a fellebbviteli bíróság ez utóbbi vádaknak újfent helyet adott. Az Intergraph egyébként a per kezdetekor azt állította, hogy az Intel mintegy 2,2 milliárd dollárnyi kárt okozott neki.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50