Megjelentek az első 0,13 mikronos AMD-chipek

Tóth Kristóf, 2002. április 18. 08:49
A processzorgyártók közötti konkurenciaharc folytatódik, ugyanis az Advanced Mirco Devices (AMD) képviselői a kaliforniai Sunnyvale-ben bejelentették az első 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkező AMD processzorokat, melyekkel azonban sajnos nem túl sokunknak adódik majd alkalma találkozni, ugyanis nem asztali, hanem hordozható számítógépekbe szánt chipújdonságokról van szó. Persze nem kell aggódnunk, hiszen az asztali számítógépekbe szánt vadonatúj AMD processzorok is hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülnek majd, mégpedig várhatóan május végén, június elején.
Az AMD képviselői a mostani bejelentés kapcsán büszkén jelentették be, hogy többek közt olyan nagy számítógépgyártó cégek kívánnak a jövőben 0,13 mikronos gyártási technológiával gyártott mobil Athlon XP processzoros notebookokat piacra dobni, mint például az Epson Direct, a Packard Bell, vagy a Sharp, tehát a cég új mobilprocesszorainak jövője biztosnak tekinthető. Az AMD képviselői utaltak arra, hogy a most bejelentett új mobilprocesszorok a cég eddigiekben forgalmazott, 0,18 mikronos csíkszélességgel rendelkező mobil Athlon XP processzorainak az egyenes ági leszármazottjai, melyek elődjeiknél kevesebbet fogyasztanak, és kevesebb hőt termelnek, vagyis minden eddiginél alkalmasabbá váltak a mobil környezetekben történő felhasználásra.

A megújult mobil Athlon XP processzorok az AMD jól ismert drezdai gyártóüzemében 0,13 mikronos gyártási technológiával készülnek, a bennük felhasznált csatlakoztatók anyaga pedig réz. Az AMD újdonsága már kezdetektől fogva négy különböző teljesítményű és árú változatban kapható, mely változatok típusjelzései a következők: AMD Athlon XP 1400+, 1500+, 1600+ és 1700+. Az AMD ezen vadonatúj mobilprocesszoraival egy olyan piaci szegmensben kíván a lehető legnagyobb erőkkel jelen lenni, mely szegmensben a világ legnagyobb chipgyártója, az Intel is komoly erőkkel képviselteti magát, ezenkívül pedig mindenképpen említésre méltó a piac másik két kisebb résztvevője is, a Transmeta és a VIA Technologies. A mobil Athlon XP 1400+, illetve 1500+ jelzésű processzorokra épülő első notebookok a napokban már meg is jelennek a piacon, a mobil Athlon XP 1600+, illetve 1700+ alapú notebookok pedig várhatóan a jelenlegi negyedév vége felé tűnnek fel a kereskedelmi forgalomban. A legolcsóbb mobil AMD újdonság, az Athlon XP 1400+ ára egyébként ezres tételben 190 dollár.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14