A Nokia kihirdette a világ legjobb Symbian alkalmazásait

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. április 28. 07:46
A Nokia kihirdette a „Nokia mobil kihívás Symbian alkalmazásokra” versenyének nyerteseit, melynek eredményeképpen a Nokia csúcstechnológiájú mobileszközeire írt alkalmazások sora született meg.
A többek között a kommunikáció, vezeték nélküli játékok, és üzleti alkalmazások kategóriában induló fejlesztők a Nokia 9200 Kommunikátor sorozatba tartozó készülékekért versenyeztek. A nyertesek között repülési információ-kezelő, mobil iroda-menedzsment, és mobil képszerkesztő alkalmazásokat találunk.

A kommunikáció kategóriában a dán Mobilized Workforce végzett az első helyen “The Wireless Aviator TODC” (a felszállási adatok kezelése - Take-Off Data Calculation) c. repülési információ-kezelő és kommunikációs eszközével. Az alkalmazás segítségével a repülőgép személyzete a repülőtéren könnyen hozzáférhet a fontos repüléssel kapcsolatos információkhoz, ezáltal munkája hatékonyabbá és eredményesebbé válik. A központi alkalmazásszerverhez az interneten keresztül és vezeték nélküli kapcsolaton át kapcsolódó Nokia 9200 Kommunikátor sorozat kliense rendelkezik a felszállási adatok (Take-Off Data Calculation; TODC) beviteléhez és fogadásához szükséges alapvető funkciókkal.

A nyertes hatékonyságot növelő alkalmazás, az ír Cibenix által tervezett “ActiveDesk” a Nokia 9200 Kommunikátor sorozat eszközeinek sokoldalúságához járul hozzá olyan új funkciókkal, mint az üzenetek időzítése vagy a fejlett alkalmazás-menedzsment. Az ActiveDesk révén a felhasználó optimalizálhatja a Kommunikátor desktop kezdőoldalát, megadhatja az e-mailek naponta történő automatikus küldésének és fogadásának időpontját, és egyszerre több alkalmazást is elindíthat.

A szórakoztatás kategória nyertes alkalmazását a nagy-britanniai Iomo állította elő. A képszerkesztési funkciók sorával ellátott “FotoFunPack” tovább fokozza a Nokia 7650 által garantált élményt. A “FotoEdit” segítségével a felhasználók a multimédiás üzenetküldési szolgáltatáson (MMS) keresztül kapott fényképeket vagy képeket újabb grafikai elemek, például egy bajusz vagy egy piros orr elhelyezésével színesíthetik, és az átalakított képet másoknak is elküldhetik. A FotoFunPack Slider alkalmazása vidám puzzle játékot varázsol a képekből, melyeket (a nehézségi szint szerint) 9, 16, vagy 25, a képernyőn véletlenszerűen elhelyezett részre vág.

A Symbian alkalmazások számára kiírt Nokia Mobil kihívás verseny zsűrije a szórakoztatási alkalmazások tervezése során végzett munkájáért emellett két diákot is elismerésben részesített: Zhenqi Chen egy Mobil DJ alkalmazást hozott létre, míg Pengpeng Yan egy három elemből álló játékcsomagot, az “IG’s Game pack”-et készítette el. A diákkategória mindkét nyertese kínai, és nyereményük egy-egy Nokia 5510 mobiltelefon.

A Nokia Mobil kihívás verseny 2001 novemberében indult azzal a céllal, hogy a világ fejlesztőit a Nokia csúcstechnológiájú készülékein, így a Nokia 7650-en és a Nokia Kommunikátor sorozat tagjain futó Java és Symbian OS alkalmazások fejlesztésére ösztökélje. A java alkalmazások versenyének nyerteseit márciusban hirdették ki. A Nokia Mobil kihívás versenyre összesen hétszáz fejlesztő jelentkezett.

Kulcsszavak: Symbian mobiltelefon Nokia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36