Brit királyság kontra KEH

Új site a weben: www.keh.hu

Vértes János, 2002. május 1. 06:40
A kissé kehes webcím köztársasági elnökünk honlapjára vezet, a rövidítés egész pontosan a Köztársasági Elnöki Hivatalt jelenti. Ám ha az ember felkeresi a site-ot, bizony megállapíthatja: ez az oldal sokkal inkább lehetett volna madl.hu, hiszen itt nem a köztársasági elnök intézményéről és személyéről van szó, hanem a momentán hivatalban lévő elnökről.
Van ugyan egy "elődök" menüpont, ahol a két előd képe után még fellelhetjük Göncz Árpád és a harmadik köztársaságot kikiáltó Szűrös Mátyás életrajzát, ám valahogy nagyon kevésnek érezzük ezt ahhoz a tíz évhez viszonyítva, amely mondjuk Göncz Árpád regnálását fémjelezte. Amikor beléptünk az oldalra, az első címszavak alapján még volt némi reményünk arra, hogy nem így lesz, hiszen ott ez a mondat állt középen: "A köztársasági elnök feladat- és hatáskörét az Évkönyv ismerteti." Nos, ez elég általános, ez a rész nyilván nem Mádl Ferencről szól. Ám ahogy kattintunk, rögtön az előszó után az első fejezet: Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke.

Pedig ha az előszót töltjük le, akkor a KEH hivatalvezetője, Becker Pál tisztességes bevezetőjét olvashatjuk arról, hogy ez a hivatal új alkotmányos rendünkben jött létre, és több mint tízéves múltra tekint vissza. Biztos követtek el hibát a KEH előző vezetői azzal, hogy nem alapozták meg a hivatal honlapját, és ez a feladat a 2000 augusztusában bekövetkezett ciklusváltás során hivatalba lépett új közalkalmazottakra várt, ám ez nem jelenti azt, hogy az intézményt bármelyik, éppen regnáló köztársasági elnök kisajátíthatná. Az évkönyvsorozat jó ötlet, és tisztelettel elfogadjuk, hogy az első éppen a hivatalban lévő elnök elmúlt másfél évét foglalja össze. De a hivatalvezetőnek nemcsak azt kellene megígérnie, hogy ezzel hagyományt teremtenek, és jönnek majd a jövőben új évkönyvek, hanem azt is, hogy fokozatosan befoltozzák a múlt hézagait, és visszamenőleg beillesztik az intézmény első évtizedének évkönyveit is...

Ez a gyakorlat egyébként nem új, sajnos pontosan ilyen amnéziában szenved a www.miniszterelnok.hu oldal is, amelyet a KEH-site-hoz hasonlóan, amit szívünk szerint madl.hu-nak neveznénk, orban.hu oldalnak kellett volna hívni, hiszen mindkettőnek mind a képtára, mind a törzsanyaga egyetlen emberre koncentrál. Végül is ez nem hiba, ám nem illik közjogi méltóságok oldalain teljesen figyelmen kívül hagyni a múltat, ahogy a medgyessy.hu is független, még az mszp.hu-tól is.

Visszatérve a köztársasági elnökhöz: az oldal építőinek érdemes lenne néhány példát szemügyre venniük a világban. Belátom, hogy az angol királyi ház történelme jóval messzebbre nyúlik vissza, mint a KEH-é, de azért a www.royal.gov.uk/output/page1.asp oldalon (magán a www.royal.gov.uk címen jelen sorok írása közben az anyakirálynénak szentelt emlékoldal állt) a négy fő menüpont egyike a monarchia története, és legalább annyit bóklászhatunk a múltban, amennyit a jelenben. Ugyanígy említhetnénk a német www.budeskanzler.de oldalt, amely bár kissé ugyancsak schröderes, de azért Adenauerig visszamehetünk, ha úgy tetszik.

Közjogi méltóságaink mindegyikét szeretjük és tiszteljük, általában pártállástól függetlenül. Jó lenne, ha ehhez a kérdéshez ugyanígy viszonyulnának azok a weblapkészítők, akiknek a közpénzeken nem pillanatnyi főnökük virtuális lovas szobrát kellene megalkotniuk, hanem az intézmény egészét kellene felrajzolniuk, megfelelő helyet, ám nem a teljes site-ot biztosítva a tisztséget éppen most betöltő vezetőnek, hogy majd egy ciklusváltás után azt tisztesen megőrizve lehessen a site alsóbb rétegeibe helyezni, és új rétegeket teremteni az újonnan megválasztott államfőnek vagy miniszterelnöknek.

S ha mindez teljesül, akkor majd elmondjuk egy recenzióban, hogy a www.keh.hu oldalon még a jelenlegi köztársasági elnökkel kapcsolatban is hiányérzetünk van, mert hiába olvashatjuk felesége életrajzát, ha az ő kulcsfontosságú beszédei még nincsenek fenn, csak épp a legutolsó, a választásra buzdító nyílik meg az oldallal együtt egy külön ablakban. Vannak az alkalmazott technikából fakadó problémák is (az oldal kellően próbára teszi a PC grafikai megjelenítő képességét, emiatt például a két előd életrajzának scrollozása közben már elmosódnak a betűk), ám ezekbe az apró kehességekbe már ne menjünk bele. Kellene majd egyszer egy igazi köztársasági elnöki oldal, ez pedig addig is legyen madl.hu.

Kulcsszavak: politika website

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38