A Klez "lehagyta" a SirCam és Nimda vírusokat is

Tóth Kristóf, 2002. április 30. 21:56
A Klez féregprogram legújabb, igen gyorsan terjedő variánsai a világ összes PC-inek több mint 7 százalékát fertőzték meg, így a vírus olyan "elődöket" utasított maga mögé, mint a SirCam vagy a Nimda.
Az antivírusszoftverekkel foglalkozó Panda Software 2000 véletlenszerűen kiválasztott PC-t vizsgált meg világszerte, amelyek 7,2 százaléka volt fertőzött a Klez féregprogram H vagy I variánsaival, derült ki a glendale-i (Kalifornia) központú társaság technikai igazgatójának nyilatkozatából. Patrick Hinojosa szerint tekintve azt, hogy ezek a Klez variánsok alig néhány hete tűntek fel, mindez rendkívül gyors terjedésre utal.

- Engem személy szerint nagyon meglepett a magas elterjedtségi fok - mondta Hinojosa. - A vírus terjedése eleinte lassú volt, mára azonban rendkívüli mértékben felgyorsult tette hozzá.

A Klez.h féregprogram hozzávetőleg két héttel ezelőtt kezdett terjedni, és villámgyorsan a világháló első számú vírusává vált. A felhasználók e-mail leveleinek vírusellenőrzésével foglalkozó MessageLabs a hétfő déllel végződő 24 órában 16700 Klez.h vírussal fertőzött e-mailt azonosított, ami rendkívüli aktivitásra utal.

Bár a Klez féregprogram egyik variánsa sem okoz kárt a megfertőzött rendszerben, a vírus véletlenszerűen fájlokat továbbít a fertőzött számítógépről, amely bizalmas anyagokat is tároló gépek esetében veszélyes lehet.

Steve Trilling, a Symantec igazgatója elmondta, hogy a Klez elsősorban beépített e-mail motorja, valamint a fertőzött levelek kiszámíthatatlan témamegjelölése miatt terjedhet ilyen gyorsan. - Amikor az ilyen veszélyforrásokat vizsgáljuk, a technikai és emberi tényezők mindig együtt fordulnak elő - mondta Trilling. - Az emberi tényező jelen esetben elsősorban az, hogy a vírus feltételezhetően egy gyenge vírusvédelemmel rendelkező társaságtól indulhatott, ahol számos e-mail címet meg tudott szerezni - tette hozzá.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55