Tajvan és Kína DVD-gyártói új optikai formátumot fejlesztenek

Tóth Kristóf, 2002. május 2. 05:45
19 tajvani DVD-gyártó, valamint számos kínai társaság közreműködésével megalakult egy ipari konzorcium, amely egy, a DVD leváltására szánt optikai adattároló formátumot tervez kifejleszteni.
A társaságok célja elsősorban azt, hogy megszabaduljanak azoktól a liceszdíjaktól, amelyeket a legyártott DVD-meghajtók után fizetniük kell a DVD-technológia kifejlesztőinek. Az új formátum, amelyet az "Advanced Optical Storage Research Consortium" elnevezésű ipari konzorcium fog kifejleszteni, az EVD (Enhanced Versatile Disc) nevet kapta, közölte a tajvani Industrial Technology Research Institute (ITRI) kutatóintézet egyik vezető kutatója.

Bár a kínai gyártók egy harmadik technológiát is fejlesztenek AVD (Advanced Versatile Disc) néven, a társaságok megegyeztek az EVD általános elfogadásáról. Az EVD technikai specifikációi jelenleg állnak kidolgozás alatt, és a technológia várhatóan a harmadik negyedévben jelenik meg. A formátumról jelenleg annyit tudni, hogy infravörös lézert alkalmazó író/olvasó fejekre épül, egyoldalas, egy- és kétrétegű változatban fog készülni 6, illetve 11 GByte-os tárolókapacitással.

A közelmúltban komoly jogi viták alakultak ki a tajvani és kínai, DVD-meghajtókat és lejátszókat gyártó cégek, illetve a DVD-technológiát kifejlesztő társaságok között. A tajvani és kínai gyártók ugyanis akarják kifizetni a legyártott DVD-eszközök után járó jogdíjat a Sony-nak, a Philips-nek, illetve a DVD szabvány többi tulajdonosának.

Kína, amely a világ legnagyobb DVD-lejátszó gyártója, ráadásul nem az első alkalommal próbál saját formátummal előállni a piacon, állítják a tajvani cégek. Az 1998-ban megjelent SVCD (Super Video-CD) kifejlesztését például a kínai kormány koordinálta, hogy megkerülje a DVD licenszdíjakat, és nyomást gyakoroljon a DVD technológia kifejlesztőire.

Kulcsszavak: szabvány multimédia DVD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55