USA: A Microsoft megtorlást tervezett a Linux támogatói ellen

Tóth Kristóf, 2002. május 15. 21:07
A Microsoft egyik vezetője arra ösztönözte a társaságot, hogy csendben torolja meg a Windows-rivális Linux operációs rendszer támogatóinak lépését. Legalábbis ez áll egy 2000 áprilisából származó feljegyzésben, amelyet a kilenc felperes USA állam bizonyítékként szeretne elismertetni a Microsoft ellen a szoftveróriás antitröszt perében.
Colleen Kollar-Kotelly bírónő egy hónappal ezelőtt egyszer már elutasította a szóban forgó e-mail bizonyítékként való elfogadását, a felperesek azonban azt szeretnék, ha újból átgondolná korábbi döntését. A levélben Joachim Kempin Microsoft elnökhelyettes arról számolt be Bill Gates-nek és számos további Microsoft vezetőnek, hogy a chipóriás Intel a Linux támogatására bíztatta a számítógépgyártókat, és olyan eszközök fejlesztésébe kezdett, amelyek elsősorban Linux-hoz készülnek.

Kempin úgy vélte, célszerű lenne bizonyos technikai információkat visszatartani az Inteltől és "fű alatt" a rivális chipgyártókat kellene támogatni, derült ki az államok által előtárt e-mailből. "Megpróbálnám korlátozni a forráskódok kiadását ahol lehet, és kevésbé kellene udvariasnak lenni a megállapodásokkal kapcsolatban - mindezt természetesen úgy, hogy ne válhasson nyilvánvalóvá" - írta Kempin a levélben.

A Microsoft szóvivője azonban leszögezte, hogy a társaság sosem cselekedett Kempin javaslatának megfelelően, így nincs is semmi jelentősége az általa leírtaknak. "Az idézetek egy olyan vezető e-mailjéből lettek kiemelve, akinek azóta már nincs köze az Intellel való kapcsolatunkhoz" - mondta Jim Desler szóvivő. "Ez nem más, mint a felperesek újabb próbálkozása, hogy bizonyítéki rangra emeljenek egy nyilvánvalóan jelentéktelen feljegyzést."

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55