A Tiscali nyereséges, a KPNQwest segítségre vár

MTI Sajtóadatbank, 2002. május 16. 09:20
A Tiscali olasz internet-szolgáltató működése az első negyedévben nullszaldós lett, pénzforgalmi többlete pedig 1 millió euró volt, a tavalyi első negyedévi 58,2 millió eurós hiány után.
A szerdán közzétett adatok szerint a vállalat bevételei az első negyedévben 78 százalékkal, 195,2 millió euróra nőttek az előző év azonos időszakához képest. A Tiscali működési vesztesége az év első három hónapjában 30 százalékkal, 105,9 millió euróra csökkent a tavalyi első negyedhez képest, míg előfizetőinek száma 72 százalékkal, 7,4 millióra nőtt.

A Tiscali szerdai közleménye szerint ők az elsők a nagy európai internetszolgáltatók közül, akiknek sikerült a működés legszélesebb mutatójában meghaladni a nullszaldót. Ez fontos mérföldkő, mert jelzi, hogy gazdaságilag ésszerű volt-e az elmúlt évek bármi áron folytatott, nagy adósságokhoz vezető terjeszkedési stratégiája az ágazatban mindenütt.

Az előfizetők számával a nagyságra második európai internetszolgáltató, a Tiscali az utóbbi években a legnagyobb ragadozó volt Európában, számos kis- és középméretű internetszolgáltatót vásárolt fel Franciaországban, Nagy-Britanniában, a Benelux államokban és Kelet-Európában. Vetélytársai, a francia Wanadoo, a német T-Online és a spanyol Terra Lycos pénzügyi nehézségekre hivatkozva már sokkal korábban abbahagyta a felvásárlásokat.

A terjeszkedés még nem vált be a holland KPNQwestnél sem, amely szerdán közölte, hogy ha részvényesei, vagyontárgyainak esetleges vásárlói, új befektetők vagy a hitelezők nem segítenek – amire egyszersmind kevés reményt lát -, akkor nem lesz képes tovább finanszírozni pénzügyi átalakítási programját. A cégnél közölték, hogy a bankok egyelőre beszüntették a hitelezést, és tárgyalnak.

A holland KPN távközlési vállalat és az amerikai Qwest Communications főrészvényességével működő KPNQwest forgalma tavaly 810,1 millió euró volt, 75,5 százalékkal több, mint 2000-ben, de közben a nettó vesztesége 266 millió euróra nőtt az előző évi 138,6 millió eurós, egyszeri tételek nélküli nettó veszteség után.

Kulcsszavak: Tiscali +céginfo KPNQwest

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55