A Marconi részvényekkel fizeti ki hitelezőit

MTI Sajtóadatbank, 2002. május 19. 07:48
A Marconi adósságainak elengedése fejében hajlandó részvényeit, és ezzel a cég ellenőrzését átadni a hitelezőknek. A hír újabb mélységekbe lökte a brit távközlési és más elektronikus berendezéseket gyártó cég részvényeinek árfolyamát.
A Marconi az elmúlt évben súlyos helyzetbe került a vállalati informatikai kiadások csökkenése miatt, és a hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon a négymilliárd fontos adósság ellenében részvénycserét ajánlott fel. A Marconi az elmúlt évet 5,7 milliárd fontos adó előtti veszteséggel és súlyos forgalomcsökkenéssel zárta. A Marconi profiltisztítási programja keretében értékesíti a főtevékenységétől távolabb eső üzletágakat. Olaszországi mobiltelefon-szolgáltató leányvállalat szeptemberben tervezi tőzsdére vinni Milánóban.

A Marconi részvénye csütörtökön 15 százalékkal 7,75 pennyre süllyedt a londoni tőzsdén. Részvényének árfolyama alapján a Marconi piaci tőkeértéke 263 millió fontra tehető. A cég fénykorában harmincmilliárd fontot ért a tőzsdén. Részvénye csak az utóbbi egy év alatt 98 százalékot vesztett.

A Marconi ügyfélköre főként a vállalati távközlési beruházók köréből kerül ki. Az ilyen jellegű kiadások általános csökkenése súlyosan érintette a Marconi üzletét. Hasonló cipőben jár a többi távközlési berendezés gyártó is, közte a Nortel Networks, a Lucent Technologies és az Alcatel, amelyek maguk is portfóliótisztítással próbálnak menekülni a vesztésből.

A Marconi kilátásait az elemzők egyáltalán nem tartják irigylésre méltónak. A forgalom visszaesése mellett ugyanis a cég megrendelés állománya is drámaian zsugorodott. A teljesítendő megrendelések állománya az idén március végén 1,7 milliárd font volt, 19 százalékkal kevesebb, mint egy évvel azelőtt. A Marconi maga sem adott hangot növekedési reményeknek az idei évre szóló előrejelzésében. A távközlési hálózatok üzemeltetői ugyanis a pangó piacon, a hálózatbővítési igények hiánya miatt nem támasztanak keresletet.

A Marconinak 2,2 milliárd font szindikált bankhitel-tartozása és 1,8 milliárd font kötvénytartozása van. A 6,375 százalékos 2010-es lejáratú eurokötvénye jelenleg a névérték 33 százalékán forog vételi árfolyamon. A hitelezőkkel folytatott tárgyalások középpontjában a Marconi új üzleti stratégiájának a kidolgozása áll.

Kulcsszavak: +céginfo Marconi

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14