Tűéles képek finom árnyalatokkal

Színes lézernyomtatók a Tallytól

, 2002. május 20. 10:03
Egyre általánosabb, hogy a közepes és nagy teljesítményű nyomtatókkal nemcsak színes üzleti grafikákat, hanem fotókat tartalmazó prospektusokat is előállítanak. A Tally kínálatában több olyan modell szerepel, amellyel a digitális kamerákkal készített fényképek kiváló minőségben jeleníthetők meg akár műnyomó papíron is.
A Tally T8006-os és T8306-os, fotóminőségű nyomtatásra is alkalmas, általános célú színes lézerprinterek például kedvező áraiknak és praktikus szolgáltatásaiknak köszönhetően mind több felhasználó számára teszik elérhetővé a minőségi színes nyomtatást, a T8106-os és T8406-os típusok pedig PCL5c és Postscript Level 3-as parancsnyelveikkel kiemelt szintű feladatok ellátására is képesek.

A színes nyomtatás mellett mindegyikük kiválóan használható monokróm nyomtatóként is. Beépített FastEthernet-interfészeiknek köszönhetően már alapkivitelben hálózati printerként munkára foghatók. Minden színnek külön festéktartálya van, amely azon túlmenően, hogy könnyen cserélhető, gazdaságossá is teszi az üzemeltetést.

Kétprocesszoros kiépítés

A sebesség színes módban 6 oldal percenként. Ha csak fekete nyomtatásra van szükség, akkor a tempó 24 oldal/percre gyorsul. A nyomtatók adatfeldolgozási sebessége rendkívül nagy, ami annak köszönhető, hogy egyszerre két processzor dolgozik bennük. Az egyik kizárólag a nyomtatási kép elkészítésével van elfoglalva, míg a másik végzi az olyan "mellékes" feladatokat, mint a memória és az interfész kezelése, illetve a mechanika vezérlése. Mindennek köszönhetően a T8x06-osok a nyomtatási parancsot követően meglepően gyorsan indítják az első oldal nyomtatását, így a bonyolult ábrák is hamar viszontláthatók a papíron.

A 192, illetve 256 MB memória bőségesen elegendő bármely grafika vagy kép kinyomtatására. A T8106-hoz és T8406-hoz kiegészítőként 6 GB-os winchester is felszerelhető, amelyen például speciális fontok, makrók tárolhatók, továbbá a MOPY (azaz küldd el egyszer - nyomtasd sokszor) üzemmód is elérhetővé válik.

A printerek felbontása

2 400 600, illetve 1 200 600 dpi, ami tökéletesen garantálja a kinyomtatott grafikák és képek finom árnyaltságát, részletgazdagságát - bár a felhasználói tapasztalatok szerint a T8x06-osok már szövegek esetében is szembeötlően borotvaéles, tiszta betűket vetnek papírra.

Naponta kétezer oldal?

A T8006 és T8106 jelű modellek havonta 30 ezer oldalnyi, az A/3-as méretet is kezelő típusok havonta 75 ezer oldalnyi terhelhetőségükkel jó néhány hasonló kategóriájú, monokróm lézernyomtatót megelőznek.

A fejlett mechanikai konstrukciónak köszönhetően a nagy fedettségű nyomatok is egyenletes képet mutatnak, nincsenek zavaró foltok és sávok. A printerek kompatibilisek a Windows ICM színkezelő rendszerrel, ezen túlmenően a meghajtóprogram négyféle alap színbeállítást kínál azoknak, akik nem érzik elegendőnek a fenti lehetőségeket. Változtatható továbbá a fényerő, a kontraszt és a színtelítettség, de a T8006 és a T8306 még ennél is többet nyújt: a bátrabb felhasználók egészen részletes "finomhangolással" határozhatják meg a legmegfelelőbb értékeket. Színenként állítható a színegyensúly és többek között a festékadagolás erőssége - s ami a felhasználóknak kiemelten fontos, mindezek a beállítások saját névvel elmenthetők.

A T8x06-osok napjaink leggyorsabb párhuzamos interfészeivel (ECP) vannak ellátva, így az adatokat helyi számítógépről a hagyományos sebesség akár tízszeresével is képesek fogadni. Mindemellett beépített FastEthernet-kártya is jár hozzájuk, amely támogatja az összes általánosan elterjedt hálózati protokollt és rendszert. Ennek köszönhetően a nyomtatók külön költség nélkül hálózatra is csatlakoztathatók. Mindkét interfészük egyszerre képes nyomtatási feladatokat fogadni.

Kétoldalas nyomtatás

A papírtálca egyszerre 250 lapot fogad be. Kiegészítő lapadagoló csatlakoztatásával az A/4-es típusoknál (T8006, T8106) összesen 750, az A/3-as modelleknél (T8306, T8406) 1250 lap számára van hely. Ám ez még nem minden: duplex egység alkalmazásával automatikus kétoldalas nyomtatást lehet végezni. Nem kell kompromisszumot kötni a papírsúly tekintetében sem, akár 163 g/m2-es műnyomó lapokra is lehet nyomtatni. Kétoldalas színes prospektusok ugyancsak készíthetők, és így már a kis példányszámú kiadványok is kedvező áron elérhetők.

Nem spóroltak a fejlesztők a vezérlőgombokkal sem, ennek köszönhetően a T8x06-osok manuálisan szintén könnyen kezelhetők. Több lényeges funkciónak saját kezelőgombja van: a "Tray" megnyomása egyszerűvé teszi a kívánt lapadagoló kiválasztását, míg a "Cancel"-lel megszakítható a tévesen elküldött nyomtatási feladat. A T8006 és a T8306 esetében érdekes tulajdonságként beállítható, hogy nyomtatás közben az LCD-kijelző kiírja annak a felhasználónak a nevét, akinek az oldalait a printer éppen nyomtatja. Így az aktuális feladat gazdája a nyomtatóra való egyszerű rápillantással azonosítható.

Az általános nyomtatáson kívül egyéb lehetőségeket is kínálnak a printerek. Ilyen például a vízjeles nyomtatás vagy a papírtakarékos üzem, ahol egy lapra akár 25 oldal is zsugorítható, s ily módon például helytakarékossá tehetők az archiválások. Festéktakarékos módban a piszkozatok halványabban, azaz pénztárcakímélően, kisebb tonerfogyasztással nyomtathatók ki.

Kulcsszavak: Tally printer =dig

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59