OEP: élesben működik a korszerűsített taj-rendszer

Kovács Attila, 2002. május 23. 06:38
A Bull Magyarország május 22-én adott tájékoztatást arról, hogy 2002. április 15-én elindult az Országos Egészségbiztosítási Pénztár új taj- (társadalombiztosítási azonosító jel) rendszere. A cég közbeszerzési eljárás keretében kötött szerződést az OEP-pel a taj informatikai rendszerének korszerűsítésére. A rendszerfejlesztés a Freesoft Kft. közreműködésével történt.
A rendszer a korábban működő taj-nyilvántartást váltja fel, kiegészülve további, a jogviszonyadatok nyilvántartását is lehetővé tévő alkalmazásmodulokkal. A rendszer megvalósítása Oracle adatbázis-kezelőn történt, Java alapú alkalmazói felület kialakítással. A rendszer indításához biztosítani kellett, hogy a korábbi adatbázis-állomány teljes adattartalma az új rendszerben is elérhető legyen. Az alkalmazás infrastrukturális hátterét az OEP saját standardjai szerint biztosította.

A létrehozott új adatszerkezetekbe adattisztítással kellett áttölteni a taj-nyilvántartásból a központi adatbázis adatait, valamint a megyei jogosultsági adatbázisokban tárolt adatokat. Az adatok áttöltése során, az adattisztítás keretén belül az OEP elvégezte az esetleges hiányzó adatok felderítését is. A kialakított adatszerkezetre alapozottan készültek el a zárt ügyrendet biztosító felhasználói alkalmazások.

A központi adatbázisokat és alkalmazásokat a fővárosi és megyei igazgatási szervek közvetlen adatkapcsolat segítségével érik el. Az ügyfélszolgálatok látják el taj-számmal az erre jogosult magyar és külföldi polgárokat. Az új elemeként kialakított jogviszonyadatokat tartalmazó adatbázisba a munkáltatóktól származó adatok betöltése is a megyei igazgatóságokon történik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55