Mélyen veszteséges a Deutsche Telekom

MTI Sajtóadatbank, 2002. július 14. 20:26
A Deutsche Telekom vesztesége több mint négyszeresére nőtt az idei első negyedévben.
A német távközlési vállalat szerdai közleménye szerint a nettó veszteség 1,81 milliárd euróra emelkedett az egy évvel korábbi 358 millió euróról. A működés legszélesebb eredményjelzője, a pénzforgalmi többlet (EBITDA) 3,78 milliárd euró volt, 4,4 százalékkal több, mint a tavalyi első negyedévben.

Elemzők 3,7 és 4,1 milliárd euró közötti pénzforgalmi többletet vártak az Európában legnagyobb bevételű távközlési társaságtól, 3,9 milliárd eurós átlaggal. A T-Com vezetékes szolgáltatás pénzforgalmi többlete csökkent, a T-Mobile International AG mobilszolgáltatásban pedig lelassult a növekedés.

A szigorú német tarifaszabályozás és a piaci verseny évek óta csökkenti a Deutsche Telekom árait és profitrését, de a múltban ezt ellensúlyozta a forgalom növekedése.

A Deutsche Telekom bevétele 12,8 milliárd euróra nőtt, 15 százalékkal meghaladva a tavalyi első negyedévit. Az árbevétel felét a T-Com hozza. Áprilisban előzetesen 12,9 milliárd eurós első negyedévi bevételt jelentettek.

A DT adóssága 67,3 milliárd euró volt az első negyedév végén a szerdai közlés szerint - áprilisban 67,2 milliárdot jelentettek előzetesen -, de a társaság most nem közölt újabbat adósságcsökkentési terveiről.

A Deutsche Telekom adóssága tavaly év végén még kevesebb, 62,1 milliárd euró volt. Áprilisban megismételték, hogy 1 milliárd eurós tőkeköltség-csökkentés és a nem fő profilba tartozó vagyon - így az ingatlanvagyon és kábeltelevíziós vagyon - eladása segít az adósságcsökkentésben. Azonban a Deutsche Telekom már korábban, márciusban közölte, hogy közvetlen adósságcsökkentési célja - 50 milliárd euróra - nem érhető el ez év végéig, hanem legalább egy évet késik, egyebek között azért, mert a tőzsdei helyzet miatt határidő nélkül el kellett halasztani a T-Mobile mobilrészleg kibocsátását, amitől 10 milliárd eurót remélnek egyébként, és a felügyelet nem hagyta jóvá kábeltelevíziós vagyonrészek értékesítését sem, 5,5 milliárd euróért, egy amerikai vevőnek. Ez után, április elején, amint várható volt, az amerikai Standard and Poor's leértékelte a német távközlési társaságot: A mínuszról BBB pluszra csökkentette hosszú lejáratú kötvényeinek osztályzatát. Az új kalkulus a befektetésre ajánlott A kategória és a spekulatív B osztályzatcsoport bizonytalan határán van, ami drágítja a Deutsche Telekom hitelfinanszírozását. A kilátás stabil.

Az első negyedévi nettó veszteségben benne van az újonnan konszolidált vállalatok 1 milliárd eurós értékcsökkenése, illetve a France Télécomban lévő 2 százalékos részesedés 200 millió eurós értékcsökkenése és más pénzügyi befektetésekkel kapcsolatos 300 millió eurós teher. A Deutsche Telekom vesztesége az után kezdett gyorsan növekedni, miután milliárdokat adott ki a harmadik generációs mobiltelefon engedélyekre, és 33 milliárd eurót költött az amerikai VoiceStream mobilszolgáltató megvételére. A bonni központú konszern az év egészére "változatlanul jelentős forgalombővülést" vár, de továbbra is veszteséggel számol.

Április végén azt közölték, hogy a cég saját várakozása szerint a pénzforgalmi többlet növekedése kétszámjegyűre gyorsul az év második felében. Az idei forgalmat jelentősen, legalább 10 százalékkal a tavalyi 48,3 milliárd euró felett várják, és a működési eredményt is a 2001-es 18,1 milliárd euró felett.

A DT árbevételének felét hozó T-Com vezetékes szolgáltató adó előtti profitja 1,32 milliárd euróról 694 millió euróra csökkent, az EBITDA 8 százalékkal, 2,47 milliárd euróra esett vissza, az árbevétel 6,28 milliárd euró volt, alig változott.

A T-Com növekedési kilátásaival kapcsolatos aggodalmak és azok a félelmek, hogy Ron Sommer vezérigazgatónak túl sok időbe telik a DT 67 milliárd eurós adósságának csökkentése, mélybe rántották a DT részvényeit. A Deutsche Telekom részvényei az év eleje óta 32 százalékot vesztettek, miközben a frankfurti értéktőzsde irányadó DAX-30-as mutatója 3,2 százalékot gyengült ez idő alatt.

Szerda délben a Deutsche Telekom 12,19 euró volt a frankfurti értéktőzsdén, 6,88 százalékkal olcsóbb a keddi, 13,09 eurós zárónál. Kedden 12,70 eurón nyitott. Ebben a hónapban eddig 14,76 és 12,02 euró között mozgott, idén eddig 20,45 és 12,02 euró között változott. Ötvenkét héten belül a csúcsa 27,75 euró volt, tavaly júniusban, a mélypontja 12,02 euró, ebben a hónapban. Ugyanakkor a Matáv 1009 forint volt a Budapesti Értéktőzsdén, 21 forinttal olcsóbb a keddi zárónál.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52