Lassan terjedhetnek el az online játékok

Tóth Kristóf, 2002. május 26. 10:55
Két vezető játékszoftver-kiadó, az Electronic Arts és az Activision is úgy véli, az online játékok előtt valóban nagy jövő áll, évek telhetnek el azonban, mire a tervek valósággá kezdenek válni.
A nagyobb játékkiadók szerint van jövőjük az olyan online játékoknak, mint amilyeneket a Microsoft elképzel, és amilyenek előzeteseit a szoftvercég a héten be is mutatta, de a sikerekhez még hosszú évek kemény munkája, illetve óriási befektetések szükségesek.

A szélessávú internet-hozzáférések lassú terjedése az USA-ban, illetve a kipróbálatlan üzleti modellek érdekessé, de bizonytalanná teszik a konzolokkal elérhető online játékszolgáltatások tervét - állítják a játékkiadók vezetői. - Úgy gondolom, az online játékszolgáltatások az előttünk álló időszakban jelentős növekedést hozhatnak - mondta Bobby Kotick, az Activision vezérigazgatója, aki szerint a konzolokkal elért online játékszolgáltatások csak 2006-2007 körülre terjednek el általánosan.

- A broadband infrastruktúra jelenleg nincs eléggé kifejlődve az Egyesült Államokban ahhoz, hogy támogassa az efféle szolgáltatásokat - mondta Kotick a napokban megrendezett Las Vegas-i Electronic Entertaiment Expo (E3) kiállításon tartott beszédében. Ennek ellenére az Activision nem fordít hátat az online konzoljátékoknak, és legsikeresebb játékait, mint például a Tony Hawk sorozatot, online funkciókkal is ellátja a közeljövőben.

A piacvezető Electronic Arts hasonló tervekről számolt be. A társaság többek között Madden NFL játékát fogja kiadni online változatban.

Az Interactive Digital Software Association (IDSA) napokban kiadott felmérése szerint a videojátékokkal rendszeresen játszók 31 százaléka online is játszik. Az online játékosok alig 6 százaléka lenne azonban hajlandó előfizetési díjat fizetni a szolgáltatásokért, ami nem éppen kedvező adat a kiadók számára. Az Electronic Arts például sikereket ért el az előfizetéses online PC játékszolgáltatások terén, nem valószínű azonban, hogy ez a siker az új generációs konzolok játékaival is megismételhető lenne a közeljövőben.

Az Electronic Arts egyébként az idei évben csak a Sony PlayStation 2 online funkcióit fogja támogatni. A PS2 online funkcióit az augusztus 27-én debütáló kiegészítő csomaggal lehet majd elérni. A játékkiadó egyelőre nem támogatja a Microsoft készülőben lévő Xbox Live online játékszolgáltatását.

Kotick az Activisiontől csak annyit fűzött mindehhez, hogy "ez idáig senki nem csatlakozott az Xbox Live-hoz."

A japán Sony a héten egyébként a társaság egyértelmű győzelméről beszélt a "konzolháborúban", mivel a PlayStation 2 játékkonzol a cég elmondása szerint megtámadhatatlan elsőséget szerzett a piacon.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36