Tovább csökkenhet a PC-k átlagára

Tóth Kristóf, 2002. május 29. 21:20
A legolcsóbb számítógépek egyes online üzletekben már jelenleg is alig 600 dollárba kerülnek, a chipóriás Intel hételeji processzor árcsökkentése azonban az árak további zuhanását eredményezheti, állítják az elemzők.
A processzorgyártó Intel Corp. a héten jelentős mértékben csökkentette mikroprocesszorainak árát. Az egyes modellek akár 53 százalékos árzuhanása a szakértők szerint lehetővé teszi, hogy a számítógépgyártók tovább csökkentsék egyébként is viszonylag alacsony áraikat, és ezzel némi életet leheljenek a gyengélkedő PC piacba.

"Az alkatrészárak folyamatos csökkenése lehetővé tette a PC gyártók számára, hogy évről évre csökkentsék áraikat, és eközben megőrizzék nyereségüket" - mondta Barry Jaruzelski, a Booz-Allen & Hamilton egyik vezetője.

A PC árak 2001-ben elsősorban a piacvezető Dell Computer által indított árháborúnak köszönhetően csökkentek. Miközben a társaság közvetlen értékesítési rendszerének köszönhetően növelte piaci részesedését és megőrizte nyereségét, a jelentős raktárkészleteket felhalmozó riválisok komoly veszteségekkel küszködtek.

A tavalyi év mind a vállalati, mind a fogyasztói fronton keresletcsökkenést hozott, ami a gazdaság gyengélkedése mellett a piac telítődésével, illetve a felhasználók vásárlási kedvének visszaesésével magyarázható. A kiélezett árverseny miatt a számítógépek ára 2002-ben is alacsony szinten maradt, bár az első negyedévben az elmúlt karácsonyi szezon engedményeinek visszavonásával némi áremelkedés volt érezhető.

Az év eddigi részében a kereslet továbbra is várakozáson alul alakult, ezért az elemzők szerint az Intel processzor árcsökkentéseinek óriási hatása lehet a piacra. Mivel a memóriaárak nem emelkedtek fel a gyártók várakozásainak megfelelően, a többi komponens ára pedig stabil maradt, illetve csökkent, a processzorok árzuhanása jelentősen mérsékelheti a PC-k piaci árát.

A legnagyobb előnyt várhatóan ismét a Dell Computer fogja szerezni, mivel a társaság minimális raktárkészletei lehetővé teszik az árcsökkenések gyors követését. "A Dell a kis raktárkészletek miatt jut előnyhöz a riválisokkal szemben" - mondta Bear Stearns, az Andrew Neff elemzője. "Ha én még ma lecsökkentem az áraimat, a Te üzleteidet is megszerzem, mivel Te és a többiek egy ideig még magasabb áron kínáljátok számítógépeiteket."

A Dell-rivális számítógépgyártók, mint például a HP több hetes raktárkészlettel rendelkeznek a számítógépekből, amelyek még a drágábban vásárolt alkatrészekre épülnek, így áruk sem csökkenthető.

Kulcsszavak: desktop trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55