A Telekom Austria visszavásárolja a mobilszolgáltató leányvállalatát

MTI Sajtóadatbank, 2002. június 5. 08:33
A Telekom Austria (TA) visszavásárolja Mobilkom nevű mobiltelefon-szolgáltató leányvállalatának a Telecom Italia (TI) tulajdonában lévő 25 százalék plusz egy részvénnyi csomagját, s erről a szerződést csütörtökön kötik meg.
Az ár értesülések szerint 700 millió euró, vagyis lényegesen kevesebb a korábbi hírekben szereplő egymilliárdnál.

Ezenkívül a TI részben visszavonul az osztrák anyacégből, a TA-ból is, visszaadva 29,8 százalékos csomagjából 10-15 százalékot, s ezzel tulajdonrésze 20 százalék alá csökken. Ezzel a TI elveszti azt a beleszólási jogot, amelyet egy elvben még jövő őszig érvényes szindikátusi szerződés biztosít számára.

Cserébe az ÖIAG osztrák állami vagyonkezelő, amely a TA-nak 47,8 százalékos részét tartja, hozzájárul a TI-részek eladásához, noha ezt megakadályozhatná az említett szindikátusi szerződés alapján.

A TA olaszoktól átveendő 10-15 százalékos részét másodlagos tőzsdei kibocsátás útján szándékoznak értékesíteni. Még nem tudni, hogy az ÖIAG, amelynek a jelenlegi kormány álláspontja szerint fő feladata az egészen, vagy részben állami tulajdonban lévő vállalatok privatizálása - ez alkalomból elad-e 47,8 százalékos részéből. (Arról már régebben vita zajlik Ausztriában, hogy el lehet-e adni a TA teljes egészét és ezzel át lehet-e engedni külföldi kézbe olyan fontos szolgáltatásokat, mint például a kormányzati szerveket összekötő, úgynevezett Adonisz hálózat.)

Nem tudni azt sem, mi lesz a Mobilkom további sorsa, de egyelőre nem utal semmi arra, hogy valóra válnának a korábbi híresztelések és az olasz rész visszavásárlása után az egész vállalatot értékesítenék. Ugyanakkor az osztrák APA hírügynökség a Mobilkom meg nem nevezett belső forrásaira hivatkozva azt írta kedden, hogy valószínűleg legalább a vállalat egy részét eladják.

A TI Mobilkomban tartott részének visszavásárlásáról egyébként a TA június 12-re kitűzött közgyűlésén akartak dönteni, előbb azonban csütörtök este az ÖIAG közgyűlése és felügyelőbizottsága, majd pedig a TA felügyelő bizottsága ülésezik, s ezt követően a tervek szerint még aznap aláírják a szerződést.

A TI vezetése már tavaly őszi hivatalba lépésekor jelezte, hogy adósságai leépítése céljából több részesedését, s ezen belül alig két éve vásárolt Mobilkom-részét eladja.

A Telekom Austria részvénye kedden kora este 1,61 százalékos gyengüléssel 9,15 euró volt a bécsi értéktőzsdén.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38