Támogatják az új részvénykibocsátást az Ericsson részvényesei

MTI Sajtóadatbank, 2002. június 5. 08:49
Az Ericsson részvényesei előreláthatólag áldásukat adják csütörtöki közgyűlésükön a 3,1 milliárd dollár értékűre tervezett új részvénykibocsátására, viszont elővételi joguk gyakorlására már nem mutatnak nagy lelkesedést.
A világ legnagyobb mobiltávközlési hálózati rendszergyártója, a Telefon LM AB Ericsson komoly forgóeszközhiánytól szenved a távközlést sújtó visszaesés miatt, amely megtizedelte, illetve költségcsökkentésre kényszerítette megrendelőit, a hálózatüzemeltető távközlési vállalatokat.

A részvényesek egyetértenek abban, hogy az Ericsson sürgős tőkeinjekcióra szorul, jóváhagyásuk azonban a kibocsátási prospektusban olvasható feltételektől függ. Feltehetőleg B sorozatú részvényeket bocsátanak ki, amelyek az A sorozatú papírok szavazati jogának mindössze egy ezredrészével rendelkeznek.

Az Investor AB és az AB Industrivarden már jelezte, hogy támogatja a kibocsátást. A két csoport a részvények 7 százalékával a szavazati jogok 67 százaléka felett rendelkezik, mivel A kategóriájú részvényeket birtokolnak. Az A és B kategóriájú részvények kibocsátása elfogadott és bevett részvénypiaci gyakorlat Svédországban, ahol ezzel a megoldással próbálják elejét venni az ellenséges cégátvételi próbálkozásoknak. Az EU élesen bírálja a gyakorlatot. A több oldalról is érezhető nyomás ellenére sem hajlandó sem az Investor AB, sem az AB Industrivarden feladni részvényesi előjogait. A részvények eladhatóságának a javítása érdekében azonban elismerik, hogy a szavazati jogok elosztásával valamit tenniük kell. Ki is dolgoztak egy programot, amelyet jövőre terjesztenek a közgyűlés elé, az ezerszeres különbség csökkentéséről tízszeresre. Az Ericsson jelenlegi vezérigazgatója, Michael Treschow már levezetett egy hasonló részvényszerkezeti átalakítást az Electroluxnál három évvel ezelőtt.

A B kategóriájú részvények tulajdonosai azonban részvényvásárlási előjoguk gyakorlását nem a szavazati jogok arányának megváltozásától, hanem a cég gazdálkodásától teszik függővé.

Mivel a kibocsátás nincs ellenjegyezve, akár 50 százalékos árengedmény is kialakulhat a jelenlegi 22 koronás árfolyamhoz képest.

A Merrill Lynch előrejelzése szerint az Ericsson adóssága 2003-ig akár 55 milliárd svéd koronára is duzzadhat a jelenlegi 25 milliárdról a működési veszteségek és a szerkezetátalakítási költségek miatt, ha nem történik semmi a szükséges forgóeszközök előteremtésére. A költségcsökkentések keretében az Ericsson 2003-ig 40 százalékkal, 60 ezerre csökkenti alkalmazottainak számát, főleg egyes tevékenységek kiszervezése révén.

Az Ericsson tavaly, történetében először, veszteséges volt. Idei előrejelzésében még negatív eredményt jósolt és 2003-ra tűzte ki a nullszaldó elérését.

Az Ericsson besorolását mind a Standard & Poor's, mind a Moody's rontotta és negatív kilátással látta el az idén.

Kulcsszavak: +fohir +céginfo Ericsson

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50